středa 7. listopadu 2012

Zlinkovaná

V poslední době se mi sešlo několik černých tužek na oči a tak jsem měla možnost porovnávat.
Výrobky jsou v různých cenových relacích, domácí i zahraniční provenience.

Nejprve se podíváme na populární 'nízkonákladovou' značku essence.

Kajal pencil odstín 01 black

Běžný typ ořezávací tužky na oči. Hledala jsem naprosto obyčejnou tužku, která by nebyla uhlově nebo inkoustově černá a dala se použít na běžné denní nošení.
A taková v podstatě tahle tužka je.
Na tužce je psáno, že umožňuje velice precizní nanášení a že dlouho vydrží.
Nu, já bych do toho zase tak žhavá nebyla. Je to prostě taková obyčejná tužka, nenadchne, neurazí.
Snadno se ořezává, nanáší se v pohodě, ale žádné precizní detaily s ní opravdu nenakreslím. Během dne se z vnitřní třetiny oka trochu 'vypařuje', tedy mizí. Že by vydržela nějak extra dlouho, to ne.
Je to taková šedočerná, která se hodí buď pro světlejší barevné typy nebo pro ty, které si netroufají na černočernou.

Shrnutí: Příjemná tužka na denní použití za skvělou cenu.

Pro srovnání jsem ještě od essence vybrala tužku

Black Mania carbon black glossy eye pencil

Nevím, co je míněno tím glossy, ale tahle tužka tedy (naštěstí) nijak lesklá není.
Je to uhlová černo černá tužka s měkčí konzistencí, které dobře drží i na vnitřní lince.
Barva je to opravdu 'echtovní', nic pro bázlivky. Udělá se s ní pěkná jednolitá linka. Dá se použít i místo tekuté linky na typickou retro linku s ocáskem.

Jediné minus – kolem slzného kanálku a spojivky se během dne rozmazává. Takže bych ji nedoporučila nanášet už od vnitřního koutku, ale asi od první třetiny oka ven.
Pokud toužíte po gotickém nebo emo líčení, dá se i dobře rozetřít. Výsledek ale při neopatrném nanášení trochu připomíná uhlíře :-))

Shrnutí: Dobrá tužka na výraznou linku na horním víčku. Pokud nemáte jistou ruku nebo si nevěříte na tekutou linku, tuhle je dobrá alternativa.

A když je řeč o tekuté lince, sice to není tak úplně tužka, ale v obchodě mě zaujala.
Essence 2 in 1 eyeliner pen

Jedná se o dlouhý fix, který má na jednom konci úzký plstěný hrot pro precizní tenoučkou linku a na druhé zkosený fixový hrot pro silnou linku v retro stylu.
Udivilo mě, že za tak nízkou cenu je to velmi dobrý produkt. Vykreslí opravdu rovnoměrnou černočernou tekutou linku, která se po zaschnutí nerozmazává a drží. Dokonce se i dobře odličuje.

Shrnutí: Já osobně většinou používám ten slaboučká hrot a oceňuji, že s ním vykreslím opravdu tenoučkou vlasovou linku. To u takovýchto fixových linek nebývá zvykem. Takže za mě, jednička s ocáskem ;-)

Pros rovnání se vrátím ke slavné tužce značky Urban Decay (k dostání většinou pouze online ze zahraničí).
27/7 Glide on eye pencil odstín Zero

Tahle tužka je měkká a za všeho nejvíc připomíná uhel.
Zanechává za sebou velmi podobnou nerovnoměrnou a trochu 'roztřepenou' stopu. Je to čistě černá bez nádechu do modra nebo dohněda. Tužka se po nanesení dobře roztírá, takže je vhodná pro odvážnější kouřové líčení. Po zaschnutí se už ovšem ani nehne. Dobře drží i na vnitřní lince, což u černých tužek bývá docela vzácnost. Přece jen odolat vlhkosti v takové blízkosti oka, to už chce pořádného 'držáka'.

Shrnutí: jedné, na co se tahle tužka vyloženě nehodí, je precizní úzká linka bez roztřepených okrajů. Tu s ní prostě nenakreslíte. Vzhledem k tomu, že černé tužky používám právě za tímto účelem, nesahám po ní příliš často.

Poslední tužka mi byla darována.
Jedná se o vysouvací tužku od české firmy Gabriella Salvete
Automatic eyeliner contour odstín No.1

Vysouvací tužky nemám ráda, protože se vám tuha po několika použitích otupí a přesnou a slabou linku už s ní nikdy neuděláte. Ale tak, darované tužce na hrot nekoukej, že?
Mno, jenže ono je toho k nekoukání trochu víc. Tuha je tvrdší a má asi větší podíl vosku, protože na víčku nepříjemně drhne a má tendenci za sebou kůži táhnout. Což je věc, kterou tužka na oči dělat nesmí. Hrozí totiž podráždění jemné pleti kolem oka a při dlouhodobém používání vytváření vrásek v důsledku 'vytahování' víčka.
Tužka bohužel i málo 'kreslí', odstín je spíš takové antracitově šedý a málo intenzivní. Do vnitřní linky nejde vůbec. Tam se jednoduše nechytá.

Shrnutí: Jediné použití, které mě u téhle tužky napadá, je na obočí. U hodně tmavého typu by se díky své tvrdosti možná na to obočí uplatnila. Ale nezkoušela jsem to.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.