středa 7. listopadu 2012

Líčení pro velké holky

Kolem sebe mám hodně odrostlých děvčat a pozoruji, že jsou často trochu bezradné co se týče líčení. Reklamy na protivráskové krémy na nás vyskakují odevšad, ale článků s radami, jak nalíčit pleť, jejíž mládí už pominulo, těch je pomálu.

Tak si říkám, proč se do toho nepustit ?

Pokusím se shrnou pravidla, která platí pro všechny věkové kategorie pleti – od prvních vrásek až po ty úplně nejposlednější ;-)

Samozřejmě nejdůležitějším krokem je péče. V okamžiku, kdy už není pleť napnutá jako kšandy, je třeba začít hledat aspoň nějaký pečující přípravek. I když jste bytostně proti všem superúčinným krémům, které vám údajně vyhladí i tu velkou vrásku vzadu na odvrácené tváři, bude vám vaše pleť vděčná za jakoukoli pozornost. I kdyby to měla být jen ta pověstní Indulona. (Mimochodem, ta vyhovuje pouze velmi suché pleti. Ostatní by se mohly šupem vrátit do mládí, ale bohužel tak, že by jim vyrazilo akné:-( ).
Pokud bych měla jmenovat jediný přípravek, který byste své pleti měly opravdu dopřát, je to hydratační krém nebo fluid (podle typu pleti). Protože pouze na hydratované pleti vypadá líčení pěkně. Pokud pleť žízní a připomíná pergamen nebo hadí kůži těsně před svlečením, vsákne z makeupu okamžitě veškeré krémové složky a na obličeji zůstane usazená ošklivá vrstva křídové konzistence.

Takže pokud už máme hydratováno, můžeme přistoupit k natíracím pracím. Co to, prosím? To snad ne. Ne! Máte pravdu, první pravidlo zní: nesnažme se dospělou nebo čím dál dospělejší pleť přemalovat na mladici. Výsledkem bude tuhá maska, nános líčidel se bude usazovat v každičké vrásečce a ještě ji zdůrazní. Takže z vás bude tak trochu pomačkaný linkovaný sešit.
Ze stejného důvodu nesouhlasím z hojně rozšířeným tvrzením, že na dospělou/zralou/stárnoucí pleť, jak chcete, je vhodný hutnější a krycí makeup. Ve světě celebrit je dost dam, které tomu uvěřily a stačí jediný pohled, aby bylo jasné, že tudy cesta nevede. Kdo by chtěl vypadat jako několikrát přemalovaný obraz ?

Na dospělou pleť se nejlépe hodí tónovací krém nebo tekutý podklad s jemnou krycí schopností. Pokud je třeba zakrýt třeba kruhy pod očima, pigmentové skvrny nebo červené žilky, je mnohem vhodnější aplikovat přímo na ně korektor. Ani nejhutnější makeup s největší kryvostí je totiž stejně nezakryje dokonale. Pokud se vám podaří vypátrat tekutý jemně krycí podklad, který ještě navíc obsahuje pečující složky proti stárnutí, nalezly jste poklad!
Ale i tak to s ním nepřehánějte. Pro začátek stačí kapka velikosti hrášku, přidat se dá vždycky. A hlavně pořádně rozetřít. Vzhledem k povrchu s pavučinkovým reliéfem se pro nanášení makeupu vhodnější štětec. Přípravek dokonale a rovnoměrně rozetře a snižuje se pravděpodobnost, že se stane betonovou výplní vašich nerovností.
Pro ještě lepší výsledek je ideální před makeupem pleť nejprve vyhladit bází pod makeup. Je to většinou průhledný gel, který na pleti vytvoří saténový film. Po něm líčidla krásně kloužou a hlavně se neusazují v pórech a vráskách.

Na makeup nebo tónovací krém doporučuji použít už jen poprašek velmi jemného sypkého pudru. Dospělá pleť přichází časem o svůj vlastní kožní maz a stává se sušší, proto už většinou nehrozí, že budete házet nosem prasátka. U dospělé pleti má pudr za úkol spíš fixovat make up a dokončit efekt hladkého povrchu.
Pokud jde o tvářenku, klaunské červené a fuchsiově růžové už ujel vlak. V téhle fázi života nám mnohem lépe poslouží jemné odstíny, anebo o trošku tmavší pudr než na zbytku obličeje. Tím můžeme opticky zostřit pokleslou čelist, protože ta je žádoucí pouze u našeho okolí při pohledu na nás;-) Takže tmavším pudrem můžeme přejet po spodní hraně čelisti a pod bradou a pečlivě rozetřít do ztracena. A kde byl podbradek ?

Oči, které už nepatří lani, ale matně se nám vybavuje pohled baseta, si zaslouží taky to správné líčení. Nebudeme si kazit pohled tmavými ani výraznými stíny a kouřové líčení se pro nás už nehodí ani do zakouřené hospody. Tekutá linka by brzy odtekla naprosto nežádoucími směry, takže teď se kamarádíme pouze s tužkou. Měkčí konzistence a méně intenzivní barvy, to je to, co velkým holkám sluší. Tmavě šedá pro chladný typ a tmavě hnědá pro teplý. Průhledné vílky s bělavou kšticí sáhnou po ještě světlejší tužce v odstínu kolouščího kožíšku (sable grey).
Krémové stíny věnujeme nějaké nedospělé holce a my si ponecháme sametově hebké pudrové. Povislá víčka projasní světlejší tělové odstíny, nebo decentní pastelky (pistáciová, holubičí modrá atd.) Oči, které se už shovívavě přivírají nad nezbednostmi života, opticky otevře bílá nebo tělová tužka na vnitřním víčku.
Na řasy je dobré se vyzbrojit kleštičkami a prodlužující řasenkou. Oko se ještě o kousek rozevře a projasní. Na zhušťující řasenku člověka přejde chuť při prvním pohledu na celebritu s centimetrovými slepenými pařáty, které se obtiskly i na povislé víčko.
Čím dál důležitější roli hraje s věkem upravené klenuté obočí. Člověk najednou zjistí, že se mu kdysi pěkná linie rozutekla po obličeji a dá dost práce postavit chloupky i tvar zase do latě. Tužka na obočí v odstínu vlasů je pak skvělým pomocníkem. A neholit, prosím;-) Klenutá čárka nad očima sluší snad jen Betty Boop.
A co taková pěkná cukrová pusinka ? No, tak cukrová tedy ne. Sladce růžová, fuchsiová jedovatka a rudá maková panenka vypadají v určitém věku směšně a nepohledně. Lesk se nám roz(u)teče po tváři jedna dvě a příliš krycí rtěnka podniká výzkumné výlety do vrásek kolem rtů. Nejlepší volbou je rtěnka jemně zdůrazňující přirozenou barvu rtů (a to tedy opravdu není béžová) a samozřejmě tužka. Jestli je někdy tužka na rty opravdu potřeba, je to teď. Vykreslí demarkační čáru, která dá rtěnce jasně najevo, že dál už je to 'no pasara'. Pro dospělé rty jsou vynikající pečující balzámy a výživné rtěnky. A tím nemyslím výživné finančně.
A pokud se vám rty začaly přísně zužovat, poťukejte do jejich středu perleťovou světlou rtěnku. Opticky rty znovu naducá.
Tak a teď už jen pohodit tou dlouhou hřívou, protože toho bohdá nebude, aby nás porazil květák!






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.