středa 7. listopadu 2012

Jak moc je moc a je to příliš ?

S nástupem vlny novogotické módy, novo romantismu a vůbec všech těch novo-starých stylů na ulicích potkáváme dívky i chlapce všeho věku s velmi dramatickým až divadelním líčením. Černočerné oči, rty i obočí, bělostná pleť jako po Vizíru, až člověk zírá a nebo rudé rty, panenky i oční víčka. Kdekdo je šokován, či alespoň zaskočen. Někdo si říká : kde berou tu drzost producírovat se takhle na ulici ? Vždyť se jich člověk až lekne. To za našich mladých (a ještě mladších) let by si tohle mládež nedovolila.

Hm, já bych se spíš zeptala, kde berou tu odvahu ? Odvahu být sami sebou a nebo těmi, kterými chtějí být. Odvahu vyjít na veřejnost tak, jak se cítí nejlíp a jak je to baví. Odvahu být jiní, zajímavý, odlišní a třeba i trochu šokující. Kdekdo jim tu odvahu může závidět.
Říkám si, proč ne ? Make up je jednou z možností, jak být každý den jiný. Pomocí make upu můžeme být jeden den jemnou vílou a druhý den sexy dračicí a třetí...třeba temnou magičkou, když na nic a nikoho nemáme zrovna náladu. Make up nám umožňuje hrát v tomhle životním divadle pokaždé jinou roli. Někdy tragédii, někdy melancholické drama a někdy i komedii. V makeupu je i spousta humoru a nadsázky. Ale s make upem to můžeme i přehnat.
Nabízím pár pravidel, jak si užít výrazné líčení a při tom si pořád udržet styl.

První pravidlo jste už určitě někdy slyšeli. Pokud si nalíčíte výrazně rty (rudě, černě atd.), oči by měly být zvýrazněné jen jemně. Postačí jemná linka a řasenka. Pokud máte naopak zdůrazněné oči (kouřové líčení, černé stíny, tmavá tekutá linka, umělé řasy...), pak ponechte rty jen jemně upravené. Lesk, tónovaný balzám nebo tělová rtěnka nebudou odvádět pozornost od vašeho dramatického pohledu.
Nikdy ale nenechávejte druhý rys tváře zcela „nahý“. K rudé rtěnce vypadají naprosto nenalíčené oči unaveně, ospale, až alergicky. K černým očím vypadají nenalíčené rty nemocně a souchotinářsky. I když dámy ortodoxně se vzhlížející v zrcadle gotické minulosti by možná nad takových efektem zajásaly ;-p
Druhé pravidlo zní: pečlivost. Jakýkoli výraznější make up vyžaduje mnohem pečlivější nanášení, než líčení přirozené. Linky pečlivě vykreslené, rudá rtěnka precizně nanesená, aby nepřetékala kolem rtů a nevytvářela kečupózní efekt. Výrazná tvářenka opatrně nanesená a rozetřená doztracena. Jako Marfuška chce vypadat snad jen vášnivý fanynka vánočních Mrazíků;-)
A pozor, černý lak na nehtech opravdu pečlivě nanesený ve dvou neprůsvitných vrstvách bez umatlaných okrajů a udržovaný v neoloupaném stavu.
Na výrazném líčení je totiž bohužel jakákoli nedokonalost okamžitě vidět. A veškerý působivý efekt je pryč. Zůstane jen dojem ušmudlanosti případně kolotočové zmalovanosti. Takový vzhled prospívá snad jen paní Mansonovi, jelikož ho má v „popisu práce“ :-))

Třetí pravidlo zní: odvaha. Ano, na takové líčení musíte mít nejen tu zmiňovanou odvahu, ale i povahu. Jemná slečna s hlasem jako vánek přemalovaná na upírku je k popukání...a nebo k pláči. Výrazný make up svědčí pouze výrazným osobnostem, které ho umí nosit. Stejně jako nekonvenční oblečení. Dobrý příklad najdeme u pánů. Na namalované oči (případně rty) musí být chlap skutečný chlap a na sukni musí mít pořádné koule. Rachitický chlapec s jemnou tvářičkou v suknici, kterou na jeho tělíčku drží dva metry řetězů vypadá komicky. Stejně jako romantik s duší básníka přemalovaný na fanouška Kiss.
(A na to jsem obzvlášť háklivá. Pssst;-) )
Pokud ale základní pravidla dodržíte, není důvod, proč nevyrazit do světa tak, jak se zrovna cítíte. S vlasy natupírovanými až k šibeničním madlům v tramvaji. Se rty zamáznutými korektorem a rudou linkou na vnitřním víčku. Ach ty vzpomínky.... A pokud se tak cítíte dobře, můžete kamarádčinu poznámku: “takhle si žádnýho kluka teda nenajdeš“ pustit jedním propíchaným uchem dovnitř a druhých řešetovým slechem zase ven. Ts, takové kluky jako ona, bych stejně přitahovat nechtěla ;-p
A navíc, vy jste přece osobnost. Vy na to máte...odvahu, koule a z vás si nikdo nebude dělat ...kozy. Holt někdo má, někdo nemá;-p





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.