středa 7. listopadu 2012

Letní tlapky, aneb šik od hlavy až k podpatkům

Přesto, že nás nožky nosí celý život (a že to u těžších jedinců není lehká práce), máme tendenci na ně zapomínat a zanedbávat je. Vždyť po většinu roku jsou naše tlapky diskrétně schované v obuvi. Jenže možná právě proto se jim pak dostává označení jako ploutve, kopýtka, fetky a podobných „laskavých“ oslovení.

Jak tedy své nožky znovu postavit na nohy ?
Základem je samozřejmě pedikúra. V salonech se většinou dělá na mokro a my si příjemnou koupel dopřejeme také. Překvapivě nejvhodnější přísadou do koupele pro nožky je mořská sůl. Takže žádné vykoumané speciální a zaručeně nejlepší značkové koupelové přísady v okrasném balení z obchodu. Sůl je i v tomto případě nad zlato. Změkčí kůži nohou, zafunguje i jako lehká dezinfekce a někdo dokonce věří tomu, že si tělo skrz „šlapky“ natáhne ze soli i nějaký ten jód. Nu, to vědí jen ty naše nožky...
Druhá velmi důležitá věc je náčiní, které pro ošetření použijeme. Na rozdíl od salonů nebudeme používat kovové nástroje. Často je i salonní ošetření nepříjemně bolestivá a krvavá záležitost a na tom je něco poněkud nepřirozeného. Nehledě na to, že to vůbec není nutné. Takže zapomeneme na skalpel, kovovou škrabku, struhátko a nožíky z prastarých pedikúrních sad. Jediná kovová součást našeho arzenálu budou zaoblené nůžtičky na nehty. Jinak nám na odstranění ztvrdlé kůže velmi dobře poslouží škrabka plastová oboustranně opatřená plátkem smirkového papíru. K dostání v kdejaké drogerii.
Takže necháme nožky takových 20 minut zaplavat a následně trpělivě „ošmirglujeme“ ostré paty, silné vrstvy rohoviny na palcích a ostatní základ na boty, který se nám na nohách po zimě vytvořil. Pokud si ovšem péči o nožky nedopřáváme pravidelně. Takovým jedincům budiž vzdán hold:-)

Podle libosti můžeme tlapky ještě promasírovat peelingem na nohy, který může obsahovat například rozemleté částečky pemzy a různé mentolové, kafrové a jiné „větrové“ přísady.
Nakonec nožky poctivě osušíme savým ručníkem. Je třeba věnovat pozornost hlavě místům mezi prsty, kde se ráda usidluje plíseň. Nakonec nožky namažeme výživným krémem. Můžeme je potěšit i masáží, která uvolní zatuhlá místa a zkroucené prstíky. Nejlepší je si pedikúru užít večer a pak na hojnou vrstvu krému navléknout silnější bavlněné ponožky. Ráno se probudíte s nožkami jako princezna Popelka. K ošetření nohou můžete využít i krémy na obličej, které se vám neosvědčily, nebo kterým se povážlivě blíží spotřební lhůta. S překvapením zjistíte, jak vašim nožkám prospívá koenzym Q10, kaviár, zlato, mořské minerály a jiné „luxusní“ přísady. A třeba se vám dokonce přestanou dělat na patách vrásky a narovnají se vám prsty :-)))

Zvlášť chci věnovat pozornost péči o nehty na nohou. Zde je třeba opatrnost a pokud nemáte nehty připomínající paroží, raději na ně nechoďte s kleštičkami a podobnými vynálezy. Ve většině případů postačí zaoblené nůžtičky na nehty. Nehty stříhejte pokud možno jedním šmiknutím ze strany na stranu (aby se netřepily) a nakonec případně zastřihněte ostré hrany v rozích. Nehty se ale nemají stříhat příliš do obloučku a už vůbec nůžkami nezajíždět do tzv. kožního valu kolem nehtu. Tím si totiž zaděláte na pozdější velmi nepříjemné zarůstání. Obecně by se nehty měly stříhat spíš rovně. Pokud máte potřebu, můžete ještě nehtíky zapilovat (začistit) smirkovým pilníčkem na manikúru.
Ještě se pozastavím u délky zastřižení. Není dobré (ani pěkné) nehty stříhat úplně u prstu. Lepší je nechat alespoň milimetr „bílé“ části. Jednak je to pohlednější, ale hlavně není celé bříško prstu odhalené a tím pádem nechráněné. S délkou nehtů na prstíkách si můžete pohrát. Kratším prstíkům budou slušet nehtíky s trochu delší „bílou“ částí. Prsty nebudou působit jako špalíky. U dlouhých prstů je zase pohlednější kratší zastřižení, než přerostlé „poklice“ přesahující bříško jako jakási ulita. Samozřejmě závisí na tvaru nehtu. Pokud máte nehty velmi malé, nechávejte delší bílou část, aby vám na prstíkách nezůstaly jen jakési uzoučké proužky. To platí hlavně u buclatějších prstíků, kde to pak působí efekt zarůstání do masa.
I když nemáte ve zvyku nehty na nohou lakovat, je lepší je alespoň přemáznout jednou vrstvou průhledného ochranného laku (Top Coat, Nail Hardener atd.) Ten nehty zpevní a ochrání před mechanickým poškozením například při nošení otevřené obuvi.

Jinak můžete nehtíky nalakovat naprosto stejně jako nehty na rukou (podkladový lak, 1-2 vrstvy barevného, ochranný lak). Takto provedené nalakování vydrží někdy i více než 3 týdny. Pokud je provedeno kvalitně, musíte odlakovat teprve tehdy, když už nalakovaný nehet začne odrůstat.

Co se týče barvy laku, záleží jen na vás. Univerzálně poslouží různě tělově zbarvené laky na francouzskou manikúru. Pro gotické slečny je tu samozřejmě temně fialová, černá a modrá nebo zelená. A pro sexy kóči výrazně růžová nebo rudá. Už dávno neplatí, že lak na nožkách musí být totožný s lakem na rukou. Stačí jen dbát na to, aby obě barvy byly buď z palety chladných nebo teplých odstínů (modrá a růžová, nebo oranžová a zlatá atd.) Protože lak na nohou vydrží déle, než na rukou, je nelepší volit takový odstín a intenzitu, které nejvíc odpovídají vaší obvyklé barvě na rukou.
Jako poslední se samozřejmě s příchodem léta musíme věnovat protipáchlivým opatřením. Pokud máte obuv bez ponožek nebo otevřenou, bude vám skvělým pomocníkem dezodorační pudr na nohy nebo dezodorační krém. Obojí je k dostání například v lékárnách. Pudr zásadně vtíráme do suchých chodidel, nevysypáváme do bot. V druhém případě totiž vytvoří žmolky, kterých budeme mít plné boty a navíc se nepěkně nalepí mezi prsty. Krém natřeme asi 10 minut před obutím. Udrží nohy suché a voňavé, zmírní pocení a tím pádem i tření o obuv. K tomu je letos na trhu ještě nejnovější vynález. Je to vysouvací tyčinka připomínající velký jelení lůj. Tento přípravek máznete rovnou z tyčinky na paty a jiná místa, kde se noha otírá o sandálky nebo jinou obuv. Na kůži vznikne jakási hladká vrstvička, po které při chůzi obuv klouže a zamezí se tak tvorbě puchýřů. Zatím jsem tuhle šikovnou věc viděla u značky Essence v drogeriích jedné firmy ;-)

Do tašky si můžeme ještě přibalit balíček deo ubrousků a můžeme vyrazit do víru letního tance (ať už v ulicích nebo s lesními skřítky).

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.