středa 7. listopadu 2012

Pleťové rozmazlování

Takže dnes se budeme věnovat péči o pleť obecně a také vám poodhalím, co používám já osobně.

Nejprve si řekneme, proč je péče o pleť důležitá. Už od nějakých 18ti let naše pleť bohužel stárne. I když to nevidíme, proces už začal. Navíc žijeme v době znečištěného životního prostředí, v ovzduší nám létají kdejaké ohavnosti a naše strava také často není zrovna vzorem čerstvosti a zdraví. To všechno má na pleť vliv.
Jestliže naší prababičce na venkově stačilo opláchnout večer obličej ve vodě ze studny, my už to tak jednoduché nemáme.
Pouhým namočením si akorát všechen ten nános nasbíraný během dne na pleti rozmatláme a bakterie hned mají večeři :-(
To samé ráno. Maz a škodliviny, které pleť přes noc vyloučí, si pěkně namočíme, pomatláme po tváři a trochu utřeme ručníkem. A často si na tenhle 'základ' s velkou slávou naneseme makeup. Protože aby nám to slušelo, že jo?

Hm, tak z dlouhodobého hlediska nám to bude slušet čím dál míň. Póry se začnou tím sajrajtem zanášet a vniknou černé špuntíky, kterým se odborně (nebo spíš odporně) říká komedony a později se z nich vyklubou krásné bílé čepičky, kterým se vzletně říká akné, ale které jsou naprosto nevzletně fuj.

V současnosti tedy pleť čistit musíme. Tedy pokud si to nechceme ve středověkém období svého života začít vybírat i s úroky. Protože pleť si to všechno pamatuje a až to budeme nejméně čekat, dám nám to pěkně znát v podobě brzkých vrásek, pórů velikosti kráteru a jiných radostí.

Začneme ranní péčí.
Ta se skládá ze 4 kroků – čištění, tonizace, ochrana a speciální péče.
K čištění můžete použít buď pleťové mléko, které nečistoty rozpustí a vy je následně z pleti setřete vatovým tamponkem, a nebo mycí gel, který po ránu osvěží. Já osobně dávám přednost mycímu gelu, protože mi voda dává pocit čistoty. Když si navíc obličej opláchnu chladnou vodou, začne se ta podivná opuchlá věc v zrcadle za pár minut měnit zase v můj obličej ;-)

Pak následuje tonizace, tedy tonizační voda, neboli toner. Ta má za úkol pleť dočistit, odstranit zbytky čistícího přípravku a také stáhnout póry. Je třeba si dát pozor na tonery s obsahem alkoholu. To už je věc dávno překonaná. Ukázalo se totiž, e alkohol vyvolává v pleti panickou reakci a ta začne zuřivě produkovat spousty kožního mazu, čímž se vám zhorší akné a pokud jste ho do té doby neměli, můžete se na něj těšit :-(

Posledním krokem je ochrana, což je jednoduše denní krém. V současné době, kdy nám nad hlavou zeje čím dál větší ozónová díra, je lepší používat krém s ochranným faktorem. Krém by se měl lehce vstřebávat a být lehký, aby pleť nezmastil, nebo abychom si to u ní nepolepili.
Na denní krém je možné následně po vstřebání (což trvá asi 10-15 minut, než se nasnídáme) nanést makeup.

Nepovinným, ale výrazně užitečným krokem je oční krém. Pokud má také ochranný faktor, je to jedině dobře. Pleť kolem očí je totiž mnohem tenčí než na zbytku obličeje a nechat ji v dnešní době chudinku celou nahatou, to je docela risk. Můžeme to sice flákat, ale v tom případě se můžeme brzy těšit na dekorativní síť vrásek pod očima a ve vnějších koutcích.
Můj ranní arzenál zbraní hromadného ničení volných radikálů a povětrnostních vlivů:
Mycí gel z heřmánkové řady Pure Calmille pro citlivou pleť od Yves Rocher. Používám ho léta a vždycky se k němu po různých neúspěšných pokusech pokorně vracím.

Stejně tak to je u toneru ze stejné řady. Pro mou citlivou a náladovou pleť, je 'simply the best'.

V teplé polovině roku používám na den krém Even out day cream SPF 20
od Oriflame. Nanáším ho rovnou na vyčištěnou pleť, pomáhá vyrovnat barevný tón pleti, má relativně vysoký faktor a hlavně v létě zabraňuje tomu, aby se můj obličej schoval za maskáčový vzor pih. Navíc nemastí a dobře se na něj nanáší makeup.

Na oči v létě používám jakýkoli oční gel, protože se pravidelně budím s pohledem Rockyho Balboy po zápase. Teď je mým favoritem Oční gel s maceškou od Oriflame, dřív jsme používal Oční gel s aloe vera od té samé značky.
Večerní péče vypadá obdobně, jen místo denního krému s ochranným faktorem použijeme krém noční.
Večerní čištění pleť i je v naší misi věc nejvyšší priority, protože je třeba odstranit všechny nečistoty, které jsme na obličej za celý den nachytali. Prach smísený s potem a kožním mazem vyprodukovaným během dne totiž tvoří pěknou 'maltu' na utěsňování kožních pórů. Takže pryč s ní. Opět je na vás, zda máte raději pocit umyté tváře a použijete tedy mycí gel, nebo na té vodě netrváte a zvolíte čistící mléko/emulzi. Pokud se líčíte, je nejprve třeba pleť odlíčit odličovacím přípravkem a pak teprve následuje tradiční postup.

Večer je toner ještě důležitější než ráno, protože přes den si na pleti nasbíráme přeci jen víc nečistot. Navíc toner na tamponku setře i zbytky odličovače smíseného z rozpuštěným makeupem.

Noční krém pomáhá pleť regenerovat, hydratovat a vůbec o ni po všech stránkách pečuje. Vybírejte si ho podle svého typu pleti a podle toho, jakou službu od něj očekáváte (vyrovnávací, proti vráskám, vypínací...). Noční krém má jinou funkci než denní a proto i jiné složení. Denní krém chrání, večerní krém pečuje.

Používat denní krém i na noc není zrovna moudré, a to zvlášť, pokud obsahuje SPF. Na pleti může naopak napáchat víc škody než užitku.

Posledním krokem je péče o oční okolí. Na noc se hodí pečující krém, čím starší pleť tím silnější kalibr potřebujeme. Pokud máme tendenci mhouřit oči nebo dělat různě 'ksichty', je lepší zvolit už před třicítkou oční krém proti prvním vráskám.

Co používám já?

Většinou gelové odličovače na oční makeup, které mi vyhovují víc než tekuté, ale bohužel se čím dál hůř shání. Takže jsem momentálně z nouze sáhla po chrpové vodičce od Yves Rocher a k mému překvapení odličuje dobře a není olejovitá.
K odlíčení pleti používám opět svou osvědčenou řadu Pure Calmille od Yves Rocher – odličovací mléko a mycí gel.
Poslední dobou jsem si zvykla k večerní tonizaci používat Vilínovou květinovou vodu od značky Melvita. V létě se mi víc mastí obličej a 'Vilínka' je dobrá pro smíšenou pleť se sklonem k akné.

Jako noční krém dlouhodobě používám okysličující Oxygen boost cream od Oriflame. Na smíšenou pleť se mi osvědčil víc, než kdejaké hutnější pečující nebo protivráskové krémy. Tenhle je lehký, rychle se vstřebává a pleť příjemně osvěží.
Tak a je to. Teď už jen vyčisti zuby a zaujmout polohu ležícího střelce :-)

Dovětek:
Že je toho nějak moc? Jak pro koho. Stačí se podívat do Koreje nebo Japonska, kde je móda tzv. vrstvení. Pravidelné 4 kroky péče o pleť se ještě prokládají různými séry, gely a olejíky. Uf ;-)

Pokud se ptáte, co je možné z péče vypustit, protože vás trápí lenost, prázdná peněženka, nebo nezájem o kosmetiku, tady je odpověď.
Základem je čištění a péče. Tedy mycí gel nebo micerální voda, aby byla pleť čistá, a krém. Na trhu jsou i krémy označené jako 'na den i na noc'. Jsou to jakési univerzální hydratační prostředky, které nemají ani ochranný faktor ani speciální pečující vlastnosti. Pleť pouze hydratují. Takže pokud se vůbec nelíčíte a nemáte žádné problémy s pletí, zkuste to.
Za výsledky po třicítce ovšem neručím ;-) To už je v rukou vašich a vaší genetické dispozice ;-p



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.