neděle 18. listopadu 2012

Jak zamaskovat kačera Donalda, aneb nedobrovolně Pamelou

Ach jo, už je tu zas. OPAR. Největší ničitel přitažlivosti a hlavně sebevědomí. Takových 14 dní si člověk připadá jako postižený leprou a má pocit, že se na něj VŠICHNI musejí dívat a že se VŠEM musí ošklivit. Vidíte to ? Mám opar. No není to hrůza ? Na tom, že většina lidí má dost starostí sama se sebou a svými vlastními mindráky a nedokonalostmi (ehm, mírně řečeno), přece nezáleží. Váš svět se dočasně hroutí kvůli oteklým rtům, které připomínají zfušovaný zásah plastického chirurga a později nastoupí ještě těžší kalibr – ohavné strupy, které se ne a ne hojit.
Jak zamaskovat tohle neštěstí, aby těch 14 dní bylo aspoň trochu snesitelných ?

První a nejdůležitější pravidlo je úzkostlivá hygiena. Žádné matlání mastičky prstem, pozor při mytí obličeje, ať si infekci neroznesete do okolí oparu. Může se udělat třeba i na tváři (vím to :-/ )

Druhá rada zní, vyberte si v lékárně léčivý prostředek, který se vám osvědčil. Může to mít mastička, náplast, cokoli. Na každého totiž bohužel funguje něco jiného.
Můj tip je vybrat jednu z „bariérových“ metod. To znamená buď náplast na opary (jakési kolečko z tenounkého „igelitu“), nebo přípravek, který je mým novým objevem – gel Viru-Merz (vynález Slovenské firmy :-) ) Tenhle gel rozetřete na opar, gel za chvíli zaschne a vytvoří vám na tom neštěstí jakousi „igelitovou“ vrstvičku. Baví mě, že si ho nemůžu na rozdíl od mastičky setřít a dokud se nezačne sám odlupovat, nemusím se o nic starat.
Ať už si vybere jakýkoli přípravek, vždy ho nanášejte čistou vatovou tyčinkou, kterou následně vyhodíte a příště použijete novou. Zaprvé si nezanesete bakterie do celého balení a za druhé si prstem nerozmatláte virus do ještě větší plochy.
Nevýhoda je, že většinu těchto léčivých přípravků můžete používat pouze ve fázi puchýřku. Když se protrhne a je z něj mokvající ranka, nebo když se promění ve strup, tyhle přípravky už nefungují. Nehledě na to, že nepříjemně pálí. V této fázi u mě nastupuje konopný balzám. Je to poklad, který se mi podařilo sehnat na jednom veletrhu. Kelímek s mastičkou voskové konzistence, která díky výtažku z konopí léčí velmi rychle veškeré ranky, spáleniny, říznutí atd.

A teď k tomu maskování.
Pokud nepoužijete bariérovou metodu, je třeba, aby opar nemokval a byl beze stop masti. Jako první aplikuji (opět vatovou tyčinkou) zelený korektor (nejlépe s výtažky tea tree oleje nebo jinými léčebnými látkami). Vatovou tyčinkou vklepu doztracena. Neutralizuje to červený flek a barevně sjednotí s okolní pletí. Kdo má pocit, že chce zajít při maskování ještě dál, může nalíčit zbytek rtů rtěnkou a nakonec ji opět vatovou tyčinkou vklepat i na místo, kde je opar. Člověk má pocit, že udělal, co bylo v jeho silách a když se bude pohybovat rychle, třeba si oparu nikdo nevšimne :-))
Pokud použijete bariéru (náplast, gel), můžete líčit přímo na tu vrstvičku. Podle mé zkušenosti to jde u gelu o něco lépe než u náplasti. Jednoduše vklepáme rtěnku na „igelitovou“ vrstvičku. Opatrně, abyste ji nepoškodily. Na téhle metodě je výhodnější, že po celý den vlastně probíhá léčení. I když máte na sobě make up.

Ať už jste maskovali jakkoli, pozor na večerní odstraňování maskovacích manévrů. Navlhčeným vatovým tamponkem velmi jemně odstraňte líčení (půjde to i s léčebným přípravkem). Pak nechte asi 10 minut opar oschnout a na noc opět aplikujte léčebný přípravek.
Pokud nepoužijete barierovou metodu, stane se, že se během dne opar vysuší a přemění ve strup. Po odlíčení a nanesení masti opět změkne.

Pro urychlení léčby (a zkrácení našeho utrpení) doporučuji užívat zinek a to ve velkém množství. Pokud je doporučená dávka 1 tableta, v „Andersonových“ dnech užívám klidně i 4 (2x2).

A poslední a nejdůležitější tip zní: i když máte pocit, že jste dočasně naprosto zhyzděni, existuje vysoká pravděpodobnost, že si zamaskovaného oparu spousta lidí ani nevšimne. Vyzkoušeno na vlastní kůži (tedy to, co z ní po oparu zbylo). Často se mi stane, že pokud o tom nezačnu mluvit a vyloženě neupozorním, že jsem jako příšera z jezera, protože mám opááár, nikdo tomu naprosto nevěnuje pozornost.
Takže vlastně všechno to maskování dělá člověk ne proto, aby opar nebyl vidět, ale aby ho neviděl ON sám ;-)
 Pokud máte přece jen pocit, že TO prostě musí být vidět, je tu ještě jedna možnost. Nasaďte si roušku. Dvě apartní mašličky za uchem a můžete to svádět na sopečný popílek. A konec konců, Michael s ní udělal díru do světa ;-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.