středa 7. listopadu 2012

Kolik lahviček, dóziček a tubiček je moc a kolik málo ?

Aneb: potřebuji všechny ty krámy z reklamy ?

Je nutný oční krém ?

Odpověď zní ano. Pleť v očním okolí je velmi jemná a má málo mazových žlázek, tedy téměř žádné. Takže je náchylná k vysychání a vráskování. Někomu stačí jen oční gel, který pleť hydratuje a pomůže odstranit ranní otoky a kruhy pod očima. Někdo by měl sáhnout raději po krému. Nejjednodušší je podívat se na maminku a babičky. Uvidíte, jaké předpoklady jste zdědili a jak moc velká je pravděpodobnost, že se vám začnou dělat předčasné vrásky, nebo že budete mít sklon ke kruhům a „pytlíkům“ pod očima. Určitou roli také hraje to, zda nosíte brýle. Případně, zda byste je nosit měly, ale „flákáte to“. V tom případě se mimické svaly namáhají mhouřením a vrásky na sebe nenechají dlouho čekat.
Chytrým kompromisem je krém večer a gel ráno. Pokud ovšem nechcete mít přípravky dva, gelem nic nezkazíte.
Pokud trpíte otoky víček, můžete si oční gel nechávat v lednici. Pytlíky pod očima vám účinně „splaskne“.


Je nutný denní a noční krém ?

Není. Záleží ovšem na tom, zda chcete používat krém s ochranným faktorem. Takový se totiž nehodí na noc, kdy pleť regeneruje a čistí se. V tom jí totiž SPF překáží a spíš pleť zatěžuje.
Ovšem vzhledem k tomu, že ozonovou díru už asi nikdo nezašije, přece jen bych se za ten denní krém s faktorem přimlouvala.
Na noc postačí hydratační fluid nebo i gel. Hutnější krém pouze pokud trpíte na šupinkatění a máte sušší pleť, která by řídkým hydratačním přípravkem pohrdla.


Je třeba mýt pleť i ráno ?


ANO. Jak už jsem zmínila, v noci se pleť čistí. Na povrch odchází maz spolu s různými nečistotami a samozřejmě se na něm usazují odumřelé kožní buňky. A všechen tenhle „odpad“ je třeba ráno odstranit. Pokud z nějakého důvodu nechcete používat vodu a šetrný mycí gel na obličej, postačí navlhčit tamponek osvěžující pleťovou vodou a tvář přetřít. Tím se nečistoty odstraní.


Je třeba používat pleťovou vodu (tonikum) ?


Záleží na vaší pleti. Pokud máte větší póry, komedony (černé tečky) nebo třeba akné, je rozhodně lepší pleť po mytí dočistit pleťovou vodou na tamponku, která současně trochu zatáhne póry.


Odkdy používat krém proti vráskám ?

Tady opět doporučuji pohled na starší ženy ve vaší rodině. Někdo má geneticky danou mladistvě vypadající pleť až do čtyřicítky, někomu geny „nadělily“ první vrásečky už před třicítkou.
Obecně se nedoporučuje používat tyto přípravky před 25. rokem. Pleť by příliš zatěžovaly a mohlo by se objevit akné.
Doporučuji vždy používat přípravky určené pro vaší věkovou kategorii. Tedy nepoužívat ve 29. letech řadu pro dámy po čtyřicítce v přesvědčení, že když na ně vytáhnete v předstihu, vrásky se leknou předem a vůbec se k vám nepřiblíží.



Je třeba používat balzám na rty ?

ANO. Rty nemají žádné mazové žlázky a jejich pleť je jemná a zranitelná. Snadno se na nich mohou udělat pigmentové skvrnky, šupinky a nakonec i trhlinky. Není nic ošklivějšího, než okoralé nebo olupující se rty. A to platí i pro pány ;-) Sotva by někdo chtěl líbat smirkový papír.
Nejprozíravější je vybírat balzám s ochranným faktorem. Zvlášť, pokud trpíte na opary ze slunce.


Je třeba používat speciální mycí přípravek na obličej ? Nestačilo by obyčejné mýdlo ?

Nestačilo. Tedy, pokud chcete mít tvář jako starou rašpli, klidně se dál mydlete jednou kostičkou doslova od hlavy k patě.
Pleť na obličeji je mnohem tenčí a citlivější než kůže na těle. Proto je vždy nejlepší vybrat si některý z mycích gelů nebo mycích krémů (pro pleť sušší nebo starší).



Je třeba používat k očistě obličeje vodu ?

Není. Stejně vám poslouží čistící mléka. Většině lidí ale pocitově mnohem více vyhovuje, když se umyjí s pomocí vody. Člověk si pak přece jen připadá méně „upatlaný“ a tak nějak čistší.



Je třeba používat pleťové masky ?

Ne. Je to jen na vás. Pokud vás baví dávat své pleti „něco navíc“, pokud ji rádi nakrmíte něčím extra z regálů a nebo z lednice, určitě jí to prospěje. Pokud se vám na tvář nechce „plácat“ nic, co není nezbytně nutné, maskovat se nemusíte. Přijdete ale minimálně o spoustu legrace v podobě vyděšeně prchající pošťačky, či vykuleného partnera, když ho doma uvítáte s okurkovou maskou ála příšera z jezera.



Je třeba používat protivrásková séra a koncentráty ?

Pokud máte štěstí na bezproblémovou pleť, která do důchodu hned tak nespěchá, nemusíte.
Ovšem stejně tak vám není těchto plenitelů peněženky třeba, pokud jste se od mládí o pleť poctivě starali, takže je i ve věku starším než mladém v dobré kondici.
Tady totiž platí, co v mládí zaseješ, později sklidíš.



Výše uvedené rady jsou charakteru velmi obecného. Jak známo, příroda je bestie nespravedlivá. Někdo má to štěstí, že má tvář jako dětskou prdelku (neplést s tváří ošklivou jako pr...), takže mu stačí jen „umýt a jít“. Někdo může svou pleť trápit zevnitř i zvenku a ona drží a nechá si krutý přístup svého nositele líbit.
A někdo má koupelnu zavalenou přípravky a přece si jeho pleť dělá, co se jí zachce. Povětšinou to, co nechce její nositel.
Pokud máte pleť, která se před okolním světem maskuje pomocí akné, vyžaduje péče naprosto specifický přístup. V takovém případě je třeba zabojovat na více frontách (péče, výživa, případně léky).

A ještě tu byl dotaz, jak nejlépe pleťové přípravky uchovávat.
Pro vaše krémy, ale i pudry, rtěnky a jiná líčidla je ideální suché a chladnější místo. Takže nejideálnější je ložnice, která nebývá přetopená. Naopak naprosto nevhodné je prostředí deštného prales v koupelně. A už vůbec ne zářivkami rozžhavená „galerka“ za zrcadlem nad umyvadlem.

A co je na pleť nejlepší ?
Prý zdravá strava, sex a optimismus. Nevím, nemůžu potvrdit....jsem pesimista ;-p

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.