úterý 13. listopadu 2012

A teď už jen zarámovat

Tentokrát se zaměříme na zřejmě nejopomíjenější rys tváře – na obočí. Ano, obočí bývá tou zanedbávanou popelkou i u mnohých velice nalíčených dam. Na druhou stranu na něm často pácháme činy nepatřičné a naše neuvážené zásahy do přirozeného tvaru a růstu „stříšek pro oči“ nejsou bez následků. Někdy bohužel nenapravitelných.
Nejprve se podíváme, jaké barvičky, přípravky a udělátka nám jsou při úpravě a péči o obočí k dispozici.

1 – Pinzeta (tweezer)
Nejdůležitější nástroj. Je ale třeba ho užívat s rozvahou.
Nejlepší pinzeta pro úpravu obočí je pinzeta zkosená s vroubkovanými čelistmi (z vnitřní strany jsou rovné rýhy). Taková pinzeta nejlépe uchopí (díky zkosení) chloupek a udrží ho (díky vroubkům). Samozřejmostí je, aby byla kvalitní a nerez.

2 – Tužka na obočí (Eyebrow pencil, brow pencil, brow liner, brow shaper)
Tužky na obočí se vyrábějí jak ve dřevěné ořezávací podobě, tak vysunovací v plastovém pouzdru. Já osobně dávám vždy přednost dřevěné ořezávací. Pracuje se s ní lépe, výsledek je preciznější a můžete si sami regulovat ostrost hrotu. S vysunovací tuhou nikdy nedokreslíte jednotlivé chloupky, spíš si uděláte jakési šmouhy. Při výběr tužky na obočí je třeba si dát pozor na dvě věci – příliš tmavou barvu a přílišnou krémovost tuhy. U tužky na obočí dáváme přednost tužší konzistenci a větší tvrdosti tuhy. I když se vám může zdát, že taková tužka málo „kreslí“, poslouží vám rozhodně lépe, než příliš „patlavá“ tuha, která vám obočí spíš zmaluje než jemně zvýrazní.
Při nákupu tužky na obočí vyzkoušejte tester. Udělejte lehkou rukou několik zkušebních tahů na hřbet dlaně. Pokud se tuha okamžitě nerozmatlá a neztupí, je to ta pravá. Potřebujeme, aby tuha vytvořila jemnou a ne příliš nápadnou linku. Doslova „vlasový“ proužek.
3 – Pudrová barva na obočí (brow color)
Tenhle produkt připomíná balením oční stíny. Většinou jsou v kompaktní krabičce dva odstíny (světlejší a tmavší) a nebo jedna pudrová a jedna krémová barva, případně pudrová barva a bezbarvý vosk. Většinou je v balení i plochý zkosený štěteček pro nanášení. Na cesty je praktický, ale v domácím prostředí doporučuji přece jen štěteček na obočí v plné velikosti, tedy s dlouhou rukojetí. Mnohem lépe se s ním pracuje. Dá se také zaměnit za podobně vypadající štěteček na krémové oční linky.
Pomocí těchto paletek obočí „domalujete“ a současně zafixujete. Pokud s pudrovou barvou na obočí začínáte, vybírejte raději jemnější a méně nápadný odstín. Nanášení pudrové barvy do obočí chce trochu cviku a s tmavší barvou můžete lehce dosáhnout vzhledu „kominíkova žena“.
4 – řasenka na obočí (brow mascara, brow color)
Přípravek vypadají shodně jako řasenka, ale má jemnější, gelovou konzistenci a řidší kartáček. Jeho použití je expresní, praktické a hodí se i pro začátečníky. Jedním tahem totiž obočí učísnete, obarvíte chloupky i zafixujete tvar. Opět doporučuji začínat s méně nápadným odstínem. Tento produkt se ale bohužel nehodí pro řídké obočí, protože obarví skutečně jen chloupky. Naopak vynikající je pro světlejší typy, které mají širší a hustší obočí, ovšem chloupky jemňounké, krátké a světlé.
5 – Gel pro růst chloupků
Je to velice speciální přípravek, který se dá sehnat jen u několika málo firem. Vyrábí ho Talika (zakladatelka byla lékárnice) a pak se sem tam objevuje v Sephoře. Balení vypadá jako průhledné plastové pero se štětečkem. Poslední dobou se v podobném provedení prodávají například lesky na rty. V tomto případě pero obsahuje gel s účinnými látkami podporujícími růst chloupků a jejich zesílení, navíc jsou v gelu maličká vlákénka. Tato vlákénka mají za úkol zaujmout místo vašich zatím nepřítomných (mnohdy neuváženě vytrhaných) chloupků. Přípravek je při svědomitém používání účinný i u obočí, které po krutém kosení odmítá růst. Ovšem cena odpovídá efektu
6 – bezbarvý gel na obočí + řasy (clear mascara, brow gel)
Produkt vypadá jako řasenka, ale tuba je průhledná a uvnitř bezbarvý gel. Tento přípravek slouží jako „kondicionér“ a fixátor na obočí i na řasy. Díky bezbarvému složení ovšem obočí nijak nezvýrazní.
7 – Speciální holítka (eye brow shaper)
Relativně nový pomocníček pro tvarování obočí. Hlavně se používá pro holení chloupků mezi obočím, nebo těch, které už zasahují do plochy očního víčka. Je mnohem preciznější a bezpečnější než břitva nebo různá holítka na tělo. Některé druhy mají přes čepel dokonce jakési gumové „nárazníky“, aby bylo i pro největšího „šikulu“ nemožné se „fiknout“. Pro dámy i pány, kterým chloupky rostou i hodně pod obočím až téměř k víčku, je to skvělý pomocník.
A jak tedy správně upravit, zvýraznit či zkrotit obočí ?
Jednoznačně jemně a s citem. Žádné velké škubání, zasahování do přirozeného tvaru obočí, či dokonce vyholování. Pokud někdo pohrdne svým přirozeným tvarem obočí, vyholí si ho a má pocit, že si nakreslí nějaké lepší, je bohužel na omylu. Výsledek je vždy nepřirozený, nehezký a často i komický. Takže odpusťte svému obočí, že neodpovídá vašim představám. Narostlo vám takové, které se nejlépe hodí k vašemu tvaru obličeje. Jeho hustota a barva je ovšem věc jiná. Tam můžete jemně a vkusně ovlivňovat konečný výsledek.
Obecně se doporučuje vytrhávat pouze chloupky roztroušené mimo samotný tvar obočí. Pod ním a vyjímečně i nad. To ovšem pouze, pokud vám chloupky nad vnějšími okraji obočí dodávají jakýsi „ušmudlaný“ vzhled. Případně pokud vedou až k linii vlasů.
Hustotu obočí můžete zmírnit nikoli holením, ale zastřiháváním. Hřebínkem na řasy vyčešte chloupky jako kadeřnice, když stříhá pána na krátko a chloupky rovnoměrně zkraťte. Stejný postup platí i pro rozježené chloupky.
Často se na módních fotografiích setkáváme s tím, že vizážista obočí vyčesal nahoru a chloupky trčí coby jakési „číro“ nahoru a směrem ke kořeni nosu. Pokud měl „umělec“ pocit, že se tím nějak vyjádřil, je to jeho věc. Ale v opravdovém životě to vypadá neupraveně a není to slušivé ani trochu.
Pokud chcete obočí zesvětlit, můžete to udělat pomocí béžové tužky. Tou pak do chloupků malujte krátké čárky. Tak si uděláte jakýsi „melír“.
Pokud máte obočí velmi světlé a vlasy nikoli, může být řešením, stejně jako u řas, barvení. V tomto případě ale raději ne úplně na černo ;-) Nechcete přece strašit děcka v parku. Bulisy mulisy ;-p
Prostě buďte se svým obočím kamarádi, nesnažte se ho úplně měnit, jen tak lehce usměrňovat. Protože obočí je rámečkem obrazu, kterému se říká tvář. A rám by nikdy neměl přebít obraz samotný, jen ho tak nějak pěkně dolaďovat.







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.