úterý 13. listopadu 2012

Podtržené oči aneb linky a pra-linky

Dalším produktem, na který se zaměříme budou oční linky. V současnosti se s nástupem gotik metalové a emanské módy stala oční linka nesmírně populární. Po letech se zase vrací uhrančivé líčení očí, které okouzlovalo už staré Egypťany a možná ještě starší pány.

Jako vždycky si nejdřív představíme jednotlivé druhy a pak si linky podtrhneme a sečteme.

1 – Tužky klasické ořezávací (eye liner, kohl eye pencil, eye pencil...)
Asi nejznámější a na použití nejjednodušší formou oční linky je klasická ořezávací tužka. Existuje v ohromné škále barev a podle ostrosti ořezání můžete měnit jemnost nebo tloušťku linky. Ořezávací tužky bývají buď tvrdší (eye pencil), nebo měkčí a krémovější (kohl pacil, kajalová tužka). Tvrdší tužky se výborně hodí na slabou tzv. vlasovou linku, zatímco ty kajalové s krémovější a měkčí texturou vytvoří linku širší, kterou můžete případně rozetřít. S kajalovou tužkou je ovšem třeba pracovat opatrně a pro začátečníky je někdy problém neudělat ze sebe místo šmrncovní dámy kominíka.
2 – Tužky vysunovací, neořezávací, automatické, samoořezávací (automatic eye pencil...)
Jedná se vlastně o vysunovací tuhu v plastovém pouzdru připomínající jakousi „verzatilku“. I když se spousta takovýchto tužek honosí názvem „samoořezávací“, jen u málokteré je to pravda. Ano, takovou tužku ořezávat nemusíte, ono to totiž ani nejde. Ovšem vzhledem k tloušťce tuhy se vám nikdy nepodaří vykreslit s ní klasickou ostrou linku. Jen malé procento má v pouzdru zabudovaný jakýsi ostřící mechanismus, ale i tak nikdy nedosáhnete tak slabého hrotu jako u klasické dřevěné tužky. Já osobně nemám tento druh linky příliš v lásce. Zvlášť starší dámy by se jí měly vyhnout. Tlustá linka působí spíš umazaně a navíc se vpíjí do jemných linek kolem oka. Použití této vysouvací tužky je vhodné spíš pro kouřové líčení, kdy se nakonec linka kolem oka rozetře doztracena.
3 – Linky tekuté
Tyto linky jsou naprostá klasika. Asi každý si vybaví staré filmy, kde měly dámy sáhodlouhé umělé řasy a černou linku s maličkým „ocáskem“. Tenhle druh očních linek je ale zároveň nejnáročnější na zvládnutí a naučit se ho používat není jen tak. Možná se to zprvu nezdá, ale dosáhnout plynulé neroztřesené linky pomocí tenounkého štětečku , který se vám různě neposlušně ohýbá, není jen tak.
Proto mám mnohem radši druhou a modernější verzi tekutých linek, kde je měkký štěteček nahrazen špičatým savým hrotem z plsti. Někdy dokonce tyhle linky vypadají jako špičatý fix. Pokud toužíte po klasické tekuté lince s ocáskem, doporučuji začínat právě s touhle „fixkou“.
4 - krémové oční linky (cream liner, gel liner, fluid liner...)
Tento starodávný kosmetický produkt teď zažívá svou obrodu. Jedná se o kalíšek s vazkým líčidlem. Z kelímku se barva nabírá plochým zkoseným štětečkem, který se podobá štětečku na líčení obočí. S trochou cviku se vám brzy podaří vykreslit krásně pravidelnou linku těsně u řas, a to dokonce i u spodních. Tahle linka většinou rychle zasychá, neobtiskává se při mrkání na horní víčko a často bývá i voděodolná. Sice to je trochu investice, ale vzhledem k velikosti kelímku vám vydrží dlouho. Jak už napovídá anglický název, konzistence bývá krémová, jemně gelová nebo fluidní. Vždycky se s ní ale dobře pracuje a pomocí štětečku se může dávkovat podle potřeby. Pomocí linek „v kalíšku“ si můžete vykreslit tenčí nebo silnější linku podle libosti.
5 – Kajal
Produkt evokující historii, starý Egypt nebo Arábii. Pouzdro připomíná rtěnku, ale vysunete z něj jakýsi kužel měkkého krémového líčidla, který je na konci zúžený do hrotu.
S tímhle kajalem si tenkou linku nikdy nevykreslíte, ale můžete orámovat celé oči a dosáhnout tak podmanivého pohledu harémových tanečnic, nebo královny Kleopatry. (To podle toho, co je vám bližší ;-) )
Při líčením tímto kajalem je třeba držet „tuhu“ rovnoběžně s víčkem, nikoli kolmo. Protože při rýsování línky by se vám hrot brzy „otupil“, asi jako když si „obrousíte“ rtěnku dokulata.
A jak tedy na typickou oční linku s otiskem vlaštovčího ocásku ?
Použijte buď ořezávací tužku, tekutou linku s plstěným (fixovým) hrotem nebo krémovou linku a štěteček. Pokud už máte trochu cviku, můžete nasadit linku hned u vnitřního koutku a lehkou rukou ji táhnout až půl centimetru za vnější koutek oka. Když přetáhnete vnější koutek, měla by vám linka lehounce vybíhat směrem nahoru a ven (jakoby ke spánku). Pokud ještě nemáte v ruce ten správný grif, je dobré začít uprostřed víčka a udělat nejprve vnější polovinu linky s ocáskem a pak se vrátit bez opětovného namáčení linky ke koutku vnitřnímu a obě linky spojit. Pokud pracujete s jiným líčidlem než je ořezávací tužka, je dobré si loket kreslící ruky opřít o stůl, aby se vám ruka netřásla a linka byla pěkně pravidelná. A nebo udělat těsně u řas postupně maličké body a ty pak spojit. Pozor ale na rychlé zasychání líčidla na víčku. Abychom dosáhli stejnoměrně tenké linky, můžeme nejprve nakreslit linku těsně u řas (téměř mezi ně) a tu pak dalšími tahy podle libosti rozšiřovat.
Pokud se vám stane, že se objeví nějaká nedokonalost, vlnka nebo nerovnost, smažte ji vatovou tyčinkou, kterou smočíte v odličovači očního make-upu nebo tzv. Zmizíkem (bílý fix napuštěný odličovačem).
Oblíbeným trikem je přitisknout prst druhé ruky na vnější koutek oka a jemně pleť vytáhnout směrem ven a nahoru. Když to nebudete dělat třikrát denně, nemusíte se bát, že si tak naděláte vrásky.
Ještě několik varování. Nikdy nepoužívejte tekutou oční linku do vnitřního víčka. Stejně tak si nemalujte vnitřní víčko, pokud máte citlivé oči nebo nosíte kontaktní čočky.
A když se vám podařila ta správná elegantní linka s ocáskem, mrkněte na sebe do zrcadla a pozor, aby vám ta vlaštovka neuletěla ;-)






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.