čtvrtek 8. listopadu 2012

Líčka jablíčka zdravíčka

Zdravíčko, tvářenka, růž...to všechno jsou názvy pro červeň ve tvářích, kterou si tam dámy malují, aby se pánům zdálo, že se i ve 21. století mají stále ještě čemu červenat.
Na začátku se ovšem bez uzardění přiznám, že já tento produkt nijak nemiluji, nepoužívám ho sama, ani jsem ho nepoužívala jako profík. Tedy, pokud se tomu dalo nějak vyhnout. Když jsem měla podle projektu stvořit uzardělou panenku s jablíčkem v ruce a hadem na rameni, byla umělá červeň na místě ;-)
Nejprve si na ten umělý ruměnec posvítíme. Takže se můžeme červenat za prvé takto...

1 – Pudrová tvářenka sypká či kompaktní (loose, powder blush)
V pudrové formě se tvářenka vyskytuje převážně, pokud se jedná o tvářenku minerální. Jinak je nejčastější formou tvářenky ta kompaktní, neboli lisovaná, neboli tuhá. Obě dvě varianty se nanášejí pomocí delšího, dostatečně huňatého štětce se štětinkami střiženými do kulata. Pudrová tvářenka se nanáší až jako poslední krok po pudru.
2 – Tvářenka krémová (cream blush)
Krémová tvářenka se prodává buď v silnější tyčince s vysouvacím mechanismem, která trochu připomíná větší rtěnku, nebo v kelímku, do kterého tlapkáte prsty. Pro nanášení krémové tvářenky je třeba získat trochu šikovnosti a navíc se špatně používá na jiná místa než jsou přímo tváře. Krémová tvářenka se dost těžko dávkuje a hodně záleží na typu pleti, jak dobře nebo špatně se vám bude roztírat. U suší pleti má tendenci se usazovat na lišejích, šupinkách a například i na jemných chloupcích. Zatímco u pleti mastné krémová tvářenka po pleti klouže a po několika hodinách „sjíždí“ a různě cestuje. Krémová tvářenka se nanáší po make-upu (podkladovém krému) ale před pudrem. Pokud bychom ji nanášeli na pudr, smísila by se s ním a vytvořila ošklivou kašičku.
3 – Tekutý pigment (blush pigment, liquid blush)
Jedna z nejnovějších „legrácek“, které kosmetický průmysl vyprodukoval. Je to lahvička, která velice připomíná buď lak na nehty (včetně štětečku) a nebo lesk (s pěnovým aplikátorem na tyčince). Tento pigment bývá většinou v odstínech mailové šťávy a je třeba s ním zacházet velmi opatrně. Hlavně je třeba si hlídat dávkování a po aplikaci na pleť ho okamžitě rozetřít, protože se bleskově vpíjí a zasychá. Tenhle vynález se hodí pro dámy, které nepoužívají podkladový krém (make-up), nebo se příliš nelíčí. Pigment se vždy aplikuje na nahou kůži a teprve na něj se dávají všechny další produkty. Nevýhoda je zjevná, je těžké odhadnout, jaká intenzita nakonec po aplikaci make-upu a pudru nakonec zůstane. Takže bych tekutý pigment doporučila skutečně spíše pro rusalky a víly, co se příliš nelíčí. Pak stačí natečkovat tuhle „malinovou vodičku“ na líčka, honem rozetřít a případně stejným způsobem zvýraznit rty. Výsledný vzhled je, pokud se povede, velice přirozený a dělá dojem Šípkové Růženky.
4 – Pěnová tvářenka (mousse blush)
Tvářenka v kelímku, má pěnovou konzistenci a aplikuje se prsty. Velice rychle zasychá (jako všechny pěnové produkty) a je třeba s ní pracovat rychle a hlavně okamžitě a důkladně rozetřít. Podle mého názoru je manipulace s pěnovou tvářenkou velice nepraktická a pro běžné „uživatelky“ dost náročná. Pěnová tvářenka se používá před nanesením pudru.

A nakonec můj nejoblíbenější produkt, který je vlastně něčím víc než pouhou tvářenkou. Je to:
5 – Paletka na tváře (blush palette, contour palette)
Tahle paleta barviček obsahu několik odstínů tvářenky a často navíc ještě světlý pudr (rozjasňovač) a někdy i bronzer. Barvy v těchto paletkách bývají většinou přirozenější.
Tak a jak se správně červenat ?
Většina firem produkuje neuvěřitelné odstíny: fuchsiově růžová, fialová, dokonce hnědá, rezavá a signálně oranžová. Nikdy jsem nepochopila, na základě čeho takové barvy vytvářejí. Asi potkávám naprosto jiný typ lidí než slovutní vývojáři, ale nikdy jsem neviděla člověka, který by se červenal oranžově, hnědě nebo goticky fialově.
Také rozdělování barev tvářenek podle nějakých typů mi bylo vždy záhadou. Iluze, že zrzka se červená rezavě mě naprosto konsternuje. Po provedení pokusu na vlastní kůži jsem zjistila, že...au...se červená naprosto nudně růžově.
Takže se nenechte zmást sortimentem v obchodech a červenejte se tak, jak je vám libo a hlavně přirozeně.
Jediný trik, jak najít svůj vlastní odstín tvářenky je štípnout se do tvářiček a hle, zde váš jediný a jedinečný odstín růže ;-)
Takže pokud přehlédnete všechny ty hnědé, rezavé, oranžové, fialové a jedovatě růžové krabičky, zbude vám několik přirozených odstínů, mezi kterými si můžete vybrat.
Jediné, na čem při výběru tvářenky skutečně záleží je, zda se právě k vám hodí spíše chladnější nebo teplejší barevné tóny. A pak samozřejmě to, jak moc se chcete červenat. A jestli vůbec.
Prozradím vám totiž malé tajemství: tvářenka je snad nejvíce postradatelný produkt dekorativní kosmetiky. Ale pst, vývojářům to raději neříkejte, mohli by z toho šoku zfialovět ;-p

Jak a kam tvářenku nanášet ?

Pro příklad vyberu pudrovou tvářenku. Je nejrozšířenější, lehce se nanáší a dobře se dávkuje.
Nejdůležitější je měkký, hustší štětec střižený dokulata. Rovně, nebo ostře šikmo střižený vám na tváři udělá růžové dálnice.
Štětcem přejeďte po lisovaném pudru a buď na štětec foukněte, nebo ho oklepte o hřbet ruky. I když se vám bude zdát, že na něm nemohlo nic zůstat, uvidíte, že vám bude i to malinkaté množství stačit. Teď plynulým a lehounkým pohybem pohlaďte pleť tam, kam chcete tvářenku nanášet.
Obecné pravidlo, které papouškují generace vizážistů zní aplikovat NA tváře. Tak takhle tedy ne. Pokud jste se ovšem nezhlédli v Marfušce. Tvářenka se u téměř 90% dam nejlépe vyjímá POD lícními kostmi. U běžného oválného obličeje se tvářenka nanáší právě tam. Takže udělejte „rybičku“, tedy našpulte pusinku, a přesně tam, kde se vám propadnou tváře naneste tvářenku směrem od středu ucha ke koutkům rtů. Ovšem zastavte se zhruba ve dvou třetinách této dráhy. Nedotahujte až ke koutkům rtů !
U kulatého obličeje naneste tvářenku stejným způsobem.
U výrazně hranatého obličeje, nebo obličeje, kde kosti výrazně vystupují, se tvářenka aplikuje jinam. To je těch zhruba 10%, kde se uplatní ta „jablíčka“. Takže pokud máte pocit, že máte příliš útlý, kostnatý nebo hranatý obličej, naneste tvářenku přímo na lícní kosti. Jak známo tmavší odstín potlačuje, takže vaše hranaté lícní kosti jakoby zatlačí do pozadí. Tentokrát tahy nakonec jakoby zaoblete, aby to byly spíš takové vybarvené oválky.

Při líčení tvářenkou platí, že lepší je nanést několik slabých vrstev, než pak smývat račí obličej a začínat znova.
Nakonec pomocí velkého štětce na pudr tvářenku na pleti jemně rozetřete, aby barva neměla ostré přechody.
Tolik o použití tvářenky. Pokud je to klasická růž, její odstín, jak název napovídá, bývá do růžova. Proto ji nedávám nikam jinam, než do oblasti tváří.
Takže teď si už jen najít něco, nad čím se budete červenat ;-)







Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.