středa 7. listopadu 2012

Přední tlapky a drápky

Nebylo by spravedlivé, abychom měli zadní tlapky upravené a na přední se zapomnělo.
Notabene když ty přední jsou mnohem víc na očích.
Ať už se snažíte elegantně dobít do šneka, humra nebo jiné nóbl havěti, nebo ukazujete prstem na mapě lepému cizinci cestu, případně podepisujete kontrakt svého života (a nemusí to být hned svatební smlouva), upravené nehty na rukou jsou prostě nutností.
Nalakované nebo ne, měly by mít nějakou štábní kulturu.

Jako vždy se podíváme na několik pravidel a tipů, jak o nehty pečovat.

První pravidlo zní: žádný kov !
Já vím, že obchody jsou plné zářivě naleštěných zlatých a stříbrných operačních nástrojů na manikůru v luxusních kožených (nebo méně luxusních plastových a hadrových) pouzdrech. Ale v zájmu zdraví a pevnosti svých nehtů odolejte jejich lesku a na nehty si je nepouštějte.
Správnými pomocníky při úpravě nehtů jsou nástroje mnohem šetrnější.
Jako první se pustíme do zkracování.
Nehty vždy zkracujeme, když jsou dokonalé suché. Takže po důkladném umytí a očištění měkkým kartáčkem na ruce necháme nejprve nehty dokonale uschnout. Teprve pak sáhneme po smirkovém pilníku a pustíme se do pilování. Ano, já ví, že byla řeč o zkracování. Ale nehty na rukou by se správně měly pouze zapilovávat, nikdy stříhat. Protože nůžky jsou...ano, kov;-)
Takže vezmeme hrubší smirkový pilník a nehty zapilujeme do požadované délky. Důležité je pilovat vždy jedním směrem, tedy nikoli stylem, jakým pílíme na chatě polínka na otop. Šup sem, šup tam.
Pak vezmeme jemnější smirkový pilník a hranu nehtu tzv. začistíme. Pilníkem přejíždíme po hraně nehtu kolmo směrem shora dolů. Tím se odrolí roztřepené zbytky nehtoviny a nehet se zacelí. Jinak by příliš nasával vodu a začal se krabatit, lámat a dělat jinou neplechu.

Druhým krokem je leštění.
K tomu se používají leštítka v podobě hranolu nebo podobného tvaru s několika ploškami různých barev. Každá barva znamená jinou hrubost nebo jemnost leštění. Jako první se nehty vyleští nejhrubší částí. Tím se obrousí případné zbytky podkladového laku a hlavně se vyrovná povrch nehtu. Pak se postupuje až k nejjemnější plošce, která nehet opravdu naleští.
Za prvé to vypadá upraveně a za druhé na hladkém nehtu drží lépe lak.
Ovšem pozor ! Leštění by se nemělo provádět častěji, než jednou týdně. Jinak by se nehet stále ztenčoval a nakonec by byl křehký a slabý jako papír.

Posledním krokem je úprava nehtové kůžičky.
Můžeme na nehet aplikovat gel pro odstranění kůžičky (Cuticle Remover Gel), chvíli počkat a pak ji zasunout směrem k nehtovému lůžku. Nebo tento krok můžeme udělat jako úplně první hned po mytí rukou, když je kůžička ještě rozměklá. Kůžičku vždy pouze zatlačujeme, nikdy nestříháme ! Narostla by silnější a navíc bychom se lehce mohli poranit, nebo si zanést do ranky infekci.
Na zatlačování kůžičky používáme zkosené pomerančové dřívko (vypadá jako seříznutá špejle) nebo gumový nástroj k tomu určený (k dostání v drogerii).

Pokud si nehty nelakujeme, máme hotovo:-)
Jestli nás ale lákají více či méně barevné či zdobené nehty, můžeme pokračovat.

Já osobně doporučuji lakovat nehty až druhý den po jejich zkracování. Přeci jen na nich po tomto procesu ještě ulpívá nehtový prach nebo miniaturní pilinky z opilovaného nehtu.

Jak tedy postupovat při lakování, aby druhý den nebylo po parádě ?

Je to trochu náročnější postup, ale rozhodně se vyplatí. Nehty zůstanou bez chyby nejméně 5 dní a teprve potom se začnou lehce oprýskávat hrany.

Jako první aplikujeme podkladový lak (Base coat). Jeho účelem je vyrovnat povrch nehtu a vyplnit případné rýhy, ochránit nehet před pigmenty barevného laku a tím pádem před zabarvením. A v neposlední řadě prodlužuje trvanlivost barevného laku.

Po důkladném zaschnutí aplikujeme první vrstvu barevného laku. Lak vždy roztíráme směrem od kůžičky ke konci. První tah vedeme středem a následně po obou stranách další. Doporučuji přetáhnout zbytkem laku na štětečku i hranu nehtu. Nezačne tak brzy oprýskávat;-)

Když první barevná vrstva zaschne, natřeme druhou. Za prvé se tím zintenzivní barva a za druhé nebudeme mít na nehtu znatelné jednotlivé tahy štětečku.

Opět necháme lak dokonale zaschnout.

Jako poslední aplikujeme krycí lak (Top Coat, Nail Shield...) Dodá nehtu lesk, ale hlavně ochrání barevný lak a prodlouží trvanlivost nalakování. Opět doporučuji přetřít i hranu nehtu.

Tak a teď už jen čekáme a čekáme a čekáme, až ty nehty konečně zaschnou.
Když budete lakovat třeba při pročítání našeho fóra na internetu, nebo sledování YouTube, uběhne vám to osychání rychleji.
Takže pokud se v mých vzkazech ve fóru objevuje víc překlepů, než obvykle, máte jasno. Lakuju, nebo osychám a do klávesnice klofu tužkou;-p
Nakonec bychom neměli opomíjet poslední krok k dosažení upravené manikury. Fixou s odlakovačem nebo vatovou tyčinkou namočenou v odlakovači vyzmizíkovat všechny přetahy laku kolem nehtu a na kůži. Protože není nic ohavnějšího, než prsty opatlané barevným lakem i tam, kde normální člověk nehet nemá:-/

Pokud se rozhodnete pro hodně výraznou barvu jako je černá, rudá, bordeaux, fialová nebo třeba modrá, je třeba lakovat opravdu pečlivě a vyzmizet veškeré přetahy. Jestli na to nemáte trpělivost nebo nervy, sáhněte radši po průhledném laku. Vašim prstům bude slušet mnohem víc.

A jak docílit toho, aby nám ta piplavá práce vydržela aspoň týden ?

Nepoužívat nehty jako nástroj k otvírání plechovek s pitím, seškrabování losů nebo k něčemu mnohem horšímu.
Nečistit nalakované nehty kartáčkem.
Nemáčet ruce dlouho ve vodě.

Když se na hraně nehtu začne objevovat oprýskání, můžeme ještě oddálit nové lakování následujícím postupem:
Umyjeme si ruce a necháme je pořádně uschnout. Pak barevným lakem přejedeme hranu nehtu a případně přetřeme oprýskané „mezerky“. Necháme uschnout a celý nehet nalakujeme svrchním lakem Top Coatem. Nebo místo něj můžeme použít lak s třpytkami a na pár dní svou stávající manikůru nejel prodloužit, ale taky ozvláštnit;-)

Existuje spousta pomocníčků, kteří nám péči o nehty a lakování usnadní. Může to být například sprej na urychlení schnutí laku. Na nalakované nehty nastříkáme a cca do 3 minut můžeme přestat po domě chodit s rozcabenými pařáty a mávat s nimi jako vyplašená slepice.
Mimochodem mávání ničemu nepomůže stejně jako jiné zlepšováky typu strkání rukou do vody, do mrazáku atp. :-)))
Jediné, co se mi osvědčilo je, vystrčit nalakované nehty z okna. Prouděním vzduchu se schnutí trochu urychlí. Ovšem v zimě to nedoporučuji, viz rada o strkání rukou do mrazáku;-)
Takže ať máte ručky vždycky v cajku ;-) A pokud nad nějakou manikůrou chcete mávnout rukou, ruku na srdce, není ruční práce přeci jen pěkná věc ? A vůbec, co kdyby vás zrovna o tu vaši pěkně vypěstěnou ruku chtěl zrovna někdo požádat ?






2 komentáře:

  1. Ahoj Nicole, co si myslíš o skleněných pilnících?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, já osobně k nim mám podobný vztah jako ke kovovým. Na mé nehty jsou příliš tvrdé a nešetrné a vůbec mi nevyhovují. Kdysi jsem asi dva dostala a oba skončily stejně, zlomené. Jeden se dokonce zlomil tak příhodně, že mě do krve zranil. Odborníci se nemohou shodnout, zda jsou skleněné šetrnější než kovové, každý říká něco jiného. Výrobci je samozřejmě vychvalují, konkurence není až tak nadšená. Můj názor je, že kov i sklo jsou na lidský nehet příliš tvrdé a raději vždycky sáhnu po typickcýh papírový "šmirglech". :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.