pátek 1. února 2013

Bledule a sněženky

Mám tu čest patřit také do této minoritní kategorie dam, kterým se móda solárek, bronzerů a opékání vyhýbá. Není totiž nic horšího, než bílý krk a tvář odstínu mrkve. To už je lepší vypadat jako jiná lehce nazelenalá zelenina ;-p
Bledulky to mají v současnosti hodně složité. Pryč jsou časy, kdy se vznešená bledost vyzdvihovala coby nejvyšší meta ženské krásy. Pravda, tento ideál se odvíjel od skutečnosti, že bledost byla znakem šlechtičen, které nemusely ani nosík vystrčit z paláce. Zatímco plebejské dívky se celý den dřely na slunci. Ale i tak si jistě vzpomenete, jak jste někde zaslechli zkazky o dámách, které byly tak bledé až průhledné, že když se napily rudého vína, bylo možno pozorovat, jak jim protéká hrdlem. Hm, já osobně jsem si tyhle příběhy vždycky pletla s legendami o jiné dámě, která byla bledá z nedostatku světla, i když železa měla jistě víc než dost – Karmillou, upírskou šlechtičnou z Irska.
Tak či tak, bílá už je dávno z módy a jen upíří děcka věřící v nástup novogotické módy vám dnes řeknou, že bílá je dobrá. Je, co by nebyla ? ;-)
Většina bledulek se světlejšími nebo popelavými vlasy má společný problém – fialovou. Fialové a našedlé kruhy pod očima, případně kolem celých očí, nafialovělé žilky a cévky prosvítající pletí, fialové rty.


Černovlasé Sněhurky oproti tomu mívají pleť barevně sjednocenější a nemusí se tak často potýkat s nutností zakrýt tyto smrtelné příznaky. Navíc se často mohou honosit téměř třešňovými rty. Zaměřím se na oba typy.
U bledulek je zásadní nutností zakrýt, nebo alespoň potlačit, právě ty fialové, šedé a často i nazelenalé stíny a flíčky. Tady je nejlepší sáhnout pro tekutém korektoru, který je mnohem jemnější než jakýkoli tuhý a lépe s pletí splyne. Jeden z nejlepších pomocníčků je pero se štětečkem, odstín vždy vybírejte teplejší béžový nebo i do žluta. Jakkoli divně to zní, udělá vám mnohem lepší službu než korektor chladně růžový. Teplejší až nažloutlý odstín neutralizuje výrazně chladnou fialovou, šedou i zelenou. Perem „nakreslete“ tahy všude, kde máte pocit, že je třeba potlačit nežádoucí odstíny – pod oči, kolem chřípí nosu, pod spodním rtem na bradě, ve vnitřních koutcích oči a na křídlech nosu atd. Pak vklepejte houbičkou nebo prsty do pleti. Je třeba korektor zapracovat do pleti do ztracena, nesmí být patrné žádné hranice a přechody. Pro dámy, které se nelíčí, je tohle postačující opatření proti posmrtnému vzhledu. Ovšem my půjdeme ještě dál.
Častokrát se setkávám s bledulemi, které mají naprosto stejný problém, na trhu pro ně neexistuje dostatečně světlý make-up. Tady doporučuji silnou asertivitu. Nenechat si za žádných okolností horlivou prodavačkou vnutit nejsvětlejší odstín v nabídce s tím, že :“to bude dobrý a navíc vám to dodá zdravější odstín“. Nikoli. Dodá vám to komický vzhled oranžové hlavy nasazené na bílém krku. A ne, nemůžete si natřít i ten krk. Máte totiž ještě ruce, ramena a nohy a vůůůůbec, je to celé nesmysl. Takže pokud hotový odstín make-upu není dostatečné světlý právě pro vaši pleti, nekupujte ho. Bohužel je třeba improvizovat. Improvizace, kterou doporučuji já, se jmenuje : podklad pod make-up (make-up base, highlighting base, white make-up primer atd.) Tahle věcička slouží profíkům k tomu, aby před nanesením make-upu sjednotili a rozzářili pleť. Přípravek nemá příliš silné krycí schopnosti, je většinou tekutý a poněkud řidší. Ovšem u několika firem jsem ho viděla i v podobě kompaktní, ale velice krémové (v krabičce s houbičkou). Ať ho uvidíte v jakékoli podobně, jedno bude mít vždy společné : křídově bílou barvu. Není třeba se obávat, že budete ve výsledku ještě bělejší. Trik je totiž následující. Rozetřete bílý podklad po použití korektoru, jako by to byl běžný make-up. Pak pleť přepudrujte nejsvětlejším pudrem, který seženete. A protože i ten nejsvětlejší pudr bude na vás za normálních okolností příliš tmavý, křídová bělost podkladu se tím výrazně zmírní. A je to :-) Pokud si chcete zahrát na profíka, můžete použít ještě druhou možnost. Koupit si make-up značky a konzistence, která je vám příjemná a ten pak před aplikací smíchat na hřbetu dlaně právě s bílou bází do požadovaného odstínu. Výsledek sice nebude tolik krycí, ale odstín bude právě ten „váš“.
Pokud jde o pudry, nejschůdnější řešení pro bledulky je sypký pudr bezbarvý (translucent, transparent). Ten nikdy není do oranžova ani do růžova.
Hepčí, zdravíčko. Tak to ne. Bledulkám zdravíčko neprospívá. Buď s ním vypadají jako Marfušky a nebo dělají dojem, že je právě zachvátila vysoká horečka. Mnohem lepší je k vystínování obličeje použít kompaktní (lisovaný) pudr o jeden až dva odstíny tmavší, než je vaše pleť. Ten pak použijte všude tam, kam byste u svého typu obličeje použily tvářenku.
Vynikající jsou také paletky, kde je 3 – 6 různobarevných proužků nebo výsečí od světlounkého rozjasňovače, přes různé intenzity narůžovělého pudru, až po světlý bronzer. Paletku vždy vybírejte v nejsvětlejší verzi (light).
U bledulek světlovlasých umocňuje dojem průhlednosti často i světlounké obočí a řasy. Pro ty, které chtějí dlouhodobější řešení, je tu barvení. K dostání jsou barvy na řasy a obočí v černé i hnědé, které vám poslouží rychle i relativně levně i v domácím prostředí. Má zkušenost je, že lepší je experimentovat sama a najít si správnou značku, která nebude vytvářet příliš silný barevný efekt. V kosmetickém salonu vám často udělají uhlově černé řasy, což je třeba na blondýnečkách velmi vulgární.
Další trik, jak zvýraznit oči a hlavně jejich kontury je tento: obkreslete celé oko černou, tmavě šedou nebo šedohnědou tužkou na oči. Linka nemusí být nijak tenká ani rovná. Následně totiž vezmeme vatovou tyčinku, jemně ji navlhčíme odličovačem, nebo jen tak mezi rty, a nakreslenou linku střeme. Mezi řasami zůstane nepatrná stopa barvy, která dodá očím konturu, aniž budete vypadat zmalovaně. Stejně to funguje i s tekutou linkou. Výsledný efekt se hodí k výraznějšímu líčení.
U bledých krásek je ještě jedna věc, na kterou je třeba brát zřetel. Rty.
Pro potlačení posmrtně fialových rtů postačí zabarvený balzám na rty nebo lesk, vždy v broskvovém nebo meruňkovém odstínu. Při výběru rtěnek je třeba se vyvarovat fialových (to už by vám kolemjdoucí mohli začít měřit pulz) a překvapivě i velmi teplým odstínům (zlatá, bronzová, cihlová, oranžová). V teplých odstínech obecně (na rtech i očích) budete vypadat ušmudlaně a ještě nemocněji. Bledulka se zlatým, bronzovým nebo dokonce hnědorezavým líčením očí vypadá jako ušmudlaná nachlazená alergička. A to má do zdravého a přitažlivého vzhledu daleko. To platí i v případě, že jste zrzka s popelavými pihami. Ne, teplé barvy vám skutečně nepatří, ať si ta paní za pultem říká, co chce.
Konec konců, vy se znáte nejlépe a za ta léta, co sami se sebou žijete, víte, co vám vyloženě nesluší ;-)

A na závěr jedno překvapení. I když jste se možná už dávno smířily s tím, že červenou rtěnku nikdy mít nebudete, i pro vás se ta správná najde. Je třeba volit odstíny neutrální nebo chladnější, spíš krystalické nebo poloprůhledné. Vyvarovat se výrazně krycích, teplých odstínů. Pokud najdete červenou rtěnku, která vám sluší, ale je v matné verzi, postupujte při líčení opatrně. Už nalíčené rty obtiskněte do jemné vrstvy papírového kapesníčku a na závěr můžete výraznou barvu zjemnit tak, že ji poťukáte tělovým odstínem. Stále budete mít červené rty, ale barva nebude tak křiklavá a nebude působit tvrdě.
Takže nestyďte se „vybarvit“ ve své přirozené bledé podobě a buďte bílou ovcí ve stádu připečeného jehněčího ;-p






1 komentář:

  1. ja som svetlá a odkedy používam minerálny make-up, do drogérie a parfumérie chodím oňuchávať a sliediť už len do oddelení, kde je na výber :-)
    možno aj to by bola fajn alternatíva, majú mnoho odtieňov, aj podľa podtónu pleti a dosť aj kryje, tak stačí skombinovať len s korektorom na problematických miestach.

    OdpovědětVymazat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.