úterý 13. listopadu 2012

Stínování

Dnes bude řeč výhradně o očních stínech.

Pokud jsem se o nich už někde zmiňovala, čtenáři prominou. Tentokrát se jim ale chci věnovat víc.
Druhy očních stínů jsou obecně známé, tak si dáme jen rychlé „opáčko“.

1-Krémové (mastné) oční stíny (cream eyeshadows) - buď jsou balené v maličké kulaté dózičce, nebo v paletce. Samostatnou kategorií jsou pak krémové oční stíny v tužce (tzv. Jumbo tužka). Jak už název napovídá, je to robustní, až přímo obtloustlá tužtice, kterou můžeme stíny nanášet přímo na víčko. Zatímco stíny v jiném typu balení už vyžadují nějaký ten nástroj.
Kupodivu je pro aplikování a roztírání krémových očních stínů nejvhodnější malý plochý štětec s tužšími syntetickými štětinkami. Já osobně nejčastěji používám štětec určený na korektor (na velké plochy). Krémové oční stíny je třeba vždy pečlivě rozetřít, dávkovat opatrně a případně přidávat. Nechceme přece skončit s mastným zrakem ála patla z třetího patra.
Krémové stíny mají ovšem jednu velkou nevýhodu – usazují se v linkách a vrásečkách na víčku. Tomuto čárkovému vzoru můžeme do velké míry zabránit použitím primeru. Samozřejmě by to měl být primer určený speciálně na oční stíny (eyeshadow primer).
2-Sypké oční stíny (loose eyeshadows) - jak už název napovídá, tyto stíny jsou v podobě barevného prášku v malé dózičce se šroubovacím víčkem. V lepším případě i se sítkem. To vám velmi usnadní manipulaci s líčidlem a zabrání tomu, aby všechny předměty na vašem stolku (včetně klávesnice) získaly například slušivý zářivě zlatý poprašek. Na sypké oční stíny je dobré používat hustší, rovně střižený štěteček. Pokud se jedná o stíny minerální, pak vždy se syntetickým vlasem. Na přírodním vlasu vytváří minerální stíny nepěkný jakoby mastný nános a špatně se pak aplikují.
Pokud používáte sypké oční stíny, je primer vyloženě nezbytností. Jinak se vám barevný prášek nemá na pleti na co „nachytat“ a sotva stačíte párkrát mrknout, veškerá paráda z vás doslova opadá.

3-Lisované oční stíny+zapékané oční stíny (powder eyeshadows, baked eyeshadows) – nejznámější forma očních stínů. Suché, kompaktní, vlisované do kovové formičky nebo palety. Nejmladšími bratříčky těchto starých známých klasiků jsou stíny zapékané. Je to jinačí technika lisování očních stínů, pomocí které získávají specifické barevné vlastnosti a jinak odrážejí světlo. Když se podíváte například na zapékaný stín v modré barvě, bude vám jeho povrch připomínat lesklé a měňavé krovky skarabea.
Lisované, suché oční stíny se nanáší běžnými štětečky. Je jen na vás, zda se rozhodnete pro syntetické či přírodní štětinky.
4-Sypké barevné pigmenty – poslední dobou je ohromně populární používání tzv. Pigmentů. Jsou to velice koncentrované barevné prášky, které na první pohled vypadají jako větší balení sypkých stínů. Jak už název napovídá, je to ovšem pigment – barevně intenzivní prášek s mnohostranným využitím. Můžete ho smíchat s neutrálním očním stínem a vytvořit si tak svůj vlastní odstín, můžete ho rozetřít s vazelínou nebo pleťovým krémem a aplikovat na celou tvář (používá se v divadle), nebo si můžete špetku nasypat do bezbarvého lesku na rty a vytvořit si tak odstín podle svého gusta.
Ovšem zacházení s pigmenty chce cvik, velkou opatrnost a také soudnost. Jinak by člověk mohl dopadnout jako účinkující z Ruského cirkusu ;-) Navíc díky svému složení mohou některé pigmenty působit dráždivě například na oči, ale i na citlivou pleť.
Zdálo by se, že není nic jednoduššího, než po tomto shrnutí vyrazit do víru obchodního ruchu a začít vybírat z ohromné nabídky barev. Na trhu ovšem existuje až příliš nekvalitních očních stínů, které vám neposlouží a většinou putují rovnou do koše. Jak tedy vybírat oční stíny ?

Budu sice mluvit o běžných lisovaných stínech, ale většina pravidel platí pro všechny.
První pravidlo zní : čichat. Ano, prvním varovným signálem už je nepříjemný nebo dokonce čpavý zápach produktu. To může znamenat, že produkt buď leží v regále příliš dlouho a za pár dní nám už půjde tzv. naproti, nebo, že při jeho výrobě byla použita nějaká podřadná nebo agresivní složka. S takovou koupí si můžete jako bonus pořídit podrážděné oči, štípání, ale i vyrážku a v nejhorším dokonce zánět.
Druhé pravidlo při vybírání očních stínů je: zkoušet. Pokud není u produktu k dispozici vzorek, je něco špatně. Konec konců, kdo by chtěl kupovat zajíce v pytli ? Zkoušíme naprosto jednoduše, mázneme po povrchu prstem. Všímáme si, jestli není povrch stínu na dotek jakoby mastný a klouzavý, jestli na kůži neulpělo příliš málo barvy a jestli se na kůži stín nedrolí. To vše pro vás znamená, že s takovým stínem budou jen potíže. Špatná aplikace, opadávání a drolení a malý barevný efekt.
Správný oční stín se nesmí drolit, měl by na pleti vytvářet rovnoměrnou a barevně poměrně výraznou stopu.
Při výběru barvy doporučuji dávat pozor na hodně syté matné odstíny. S těmi je třeba při líčení zacházet opatrně a používat je spíš na zvýraznění detailů. Nikdo přece nechce vypadat jako akvarijní rybka z čeledi klauník český ;-)
Nakonec ještě jeden tip : pokud při líčení používáte více odstínů, na závěr je vždy pečlivě „spojte“. Vezměte si na pomoc čistý hustší štěteček na stíny a lehce jím zapracujte jednotlivé barvy do sebe tam, kde se stýkají. Rozplynou se tak možné ostré přechody a líčení bude působit, jakoby jedna barva plynule přecházela do druhé.

Takže zkoušejte, vybírejte a můžete se každý den vybarvit jinak ;-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.