čtvrtek 8. listopadu 2012

Vezmeme to od základu

...neboli Base, Foundation a nebo taky make-up.

Jako vždy se nejprve podíváme na nejrůznější formy podkladů a pak si řekneme něco víc o aplikaci, volbě odstínu a podobně.
1 – Kompaktní / tuhý (compact, pressed...)
Je to nejhutnější a nejvíce krycí druh podkladu. Ze všech nejhůř se roztírá a na denní nošení se příliš nehodí. Původně je určen spíš pro využití do médií (televize, focení atd.) Je často až extrémně krycí, takže zakryje i jizvičky, skvrny po akné, rozšířené žilky a podobně. Ovšem bohužel zvýrazní každou sebemenší vrásečku a je velmi nelichotivý k pleti s většími póry. Na pleti vytváří efekt masky a nejvíce se využívá pro jevištní make-up. Takže pokud nechcete nosit ceduli s nápisem: Sluší mi to až z páté řady, tento druh podkladu pro denní použití nedoporučuji.
Tuhý make-up se nanáší houbičkou buď na sucho nebo na mokro a není nutné po něm použít pudr.
2 – Pěnový (mousse)
Opět velmi krycí a relativně těžko roztíratelný podklad. Má silně matující efekt, takže se doporučuje pro mastnou pleť. Je třeba s ním ale pracovat velmi rychle, protože téměř okamžitě zasychá. Je tudíž otázkou šikovnosti, zda se vám podaří pěnový podklad nanést rovnoměrně a rychle ho rozetřít. Jinak hrozí šmouhy, se kterými vám pomůže už jedině odličovač :-( Pěnový make-up je, stejně jako ten tuhý, dost nelichotivý k vráskám a větším pórům.


3 – Krémový v tyčince (stick)
Idea je taková, že krémový podklad v tyčince má být praktický obzvláště na cesty, protože se nesype a nerozlévá. Ovšem jeho praktičnost je vykoupena tuhou, hůře roztíratelnou konzistencí, která působí na pleti jako nános. Tomuto efektu se dá částečně předejít tak, že produkt roztíráte houbičkou nebo plochým štětcem na podklad. I v tom případě je třeba nanášet podklad pouze v maličkých dávkách, pečlivě roztírat a postupně podle potřeby přidávat. I tento druh podkladu má silnější krycí schopnost.
4 – Tekutý (liquid)
Asi nejběžnější druh podkladu. Existuje v mnoha variantách podle věku (pro mladou pleť se sklony k akné, pro starší a zralou pleť s vráskami atd.) a podle druhu pleti (suchá, mastná, smíšená, citlivá atd.) V závislosti na druhu pleti, pro kterou je konkrétní produkt určen, má odlišnou hustotu, krémovitost i krycí schopnosti. Obecně je tekutý make-up středně krycí. S tímto druhem podkladu se pracuje nejlépe, je nejjednodušší ho bezchybně rozetřít a dá se přesně dávkovat. Doporučuji nanášet nejprve velice malé množství, dokonale rozetřít a pak teprve podle potřeby přidávat. Tekutý make-up se dá nanášet prsty, houbičkou, plochým štětcem. Tekuté make-upy mají často i různé pečující nebo hojivé složky podle druhu pleti, pro kterou jsou vyrobeny. Po tekutém make-upu se vždy používá pudr.
5 – Tónovací krém (tinted moistruiser, toned day cream, toned skin glow...)
Balením je tento druh podkladu často zaměnitelný s tekutým make-upem. Ve skutečnosti se ovšem jedná o lehký zabarvený krém (ten se prodává v oddělení dekorativní kosmetiky) nebo o tónovaný denní krém ( k dostání v oddělení s pleťovou kosmetikou, tedy s krémy). Vždy je to tuba lehkého fluidu, který jen sjednocuje tón pleti, téměř nekryje nedokonalosti, ale na druhou stranu se také neusazuje ve vráskách a nezdůrazňuje póry. Nanáší se nejlépe prsty.
6 – Minerální (mineral)
Speciální a vlastně samostatný druh podkladu. Prodává se v práškové formě a skutečný minerální make-up obsahuje pouze přírodní složky (rozemleté minerály atd.) Na minerální make-up je potřeba speciální štětec, hustý, zaoblený a s umělými štětinami, například tzv. Kabuki. Ano, přesně ten, kterým si nanášely gejši rýžový pudr nebo herci divadla Kabuki líčili své tváře na bílo.
Minerálnímu make-upu se budu věnovat se speciálním blogu, protože jeho aplikace je specifická. Po nanesení minerálního podkladu není třeba nanášet pudr.
Jak vybírat ?
Nejdůležitější je váš typ pleti. Čím hrubší (zrnitější) pleť máte, tím jemnější konzistenci by měl podklad mít. Když si zvolíte požadovanou formu a hutnost přípravku, přichází na řadu odstín. V našich obchodech bývá bohužel výběr odstínů dost omezený. Není vyjímkou, že firmy dovážejí jen některé barevné varianty z celé škály svých odstínů :-( To jsou „radosti“ malého trhu.
Obecně platí, že oblíbený způsob testování barvy podkladu na vnitřní straně zápěstí je naprosto špatný. Na vnitřní straně paže je pleť nejsvětlejší a nejjemnější. Zatímco pleť na obličeji je denně vystavována slunečnímu záření, povětrnostním vlivům a podobně a proto je tmavší a zabarvenější. Nejideálnější je samozřejmě zkoušet podklad přímo na obličeji, tedy na čelisti. Proč právě tam ?
Uvidíte, jak se konzistencí hodí pro váš druh pleti a jestli se odstínem příliš neliší od barvy pleti na krku. Není nic horšího, než tmavý obličej a bílý krk. Dělá to dojem, jakobyste si ráno na svůj krk našroubovaly cizí hlavu.
V praxi ovšem asi málokdo bude ochoten pobíhat po obchodním centru nebo drogerii s čárkovaným obličejem. Takže menším zlem je zkoušet odstín podkladu na hřbetu dlaně. Tam je totiž pleť vystavována vnějším vlivům a slunci zhruba stejně, jako pleť na obličeji.
Ideální odstín make-upu je ten, který s vaší pletí splyne a jakoby se ztratí. Tedy neliší se od odstínu pleti.
I když mnohé firmy mají produkty různě řazené, třeba podle podtónu pleti, každá má svá vlastní pravidla a tak nezbývá než zkoušet a zkoušet.
Navíc má každá pleť svou vlastní „chemii“, která zhruba do 15ti minut přemění odstín make-upu podle svého. Takže stejný podklad může vypadat jinak na vás a jinak na kamarádce.
Naprosto ideálním, ale u nás spíš snovým řešením je vyžádat si pytlíčky se vzorky a doma pohodlně vyzkoušet, který vám nejvíce vyhovuje.
A teď přejdeme k maskovacím manévrům.
Jak tedy podklad nanášet ?
Existuje několik obecných pravidel, platných pro všechny druhy podkladu.
Nanášíme vždy po troškách a pokud je třeba, vrstvíme. Například u tekutého make-upu začínáme s množstvím velkým jako lentilka. Nejlepší je tekutý podklad nejprve kápnout na hřbet dlaně a teprve odsud ho nanášet na pleť. Zaprvé tak můžete lépe dávkovat množství a za druhé se přípravek zahřeje tělesným teplem a lépe se s ním pracuje.
Já osobně vždy začínám s nanášením prsty (dokonce i u podkladu v tyčince nebo pěně). Podklad je třeba vždy roztírat od středu obličeje směrem ven, a současně vždy směrem dolů. Pokud bychom roztírali zespoda nahoru, zježíme si jemňounké chloupky na pleti a ta pak bude vypadat našedle.
Když jsme podklad co nejdůkladněji rozetřeli prsty, doporučuji ještě použít některý z pomocníčků (houbičku, plochý štětec na podklad) a tím podklad do pleti dokonale zapracovat. Houbičkou tupujeme, neboli jemně vtiskáváme podklad do pleti. Štětcem krátkými tahy vtíráme.
Je třeba dát pozor na pečlivé rozetření na čelisti, aby nebyl vidět přechod na krk. Pod oči ani na víčka make-up nenanášíme. Na jemné pleti kolem očí by vytvořil nepěkný nános a později se shlukoval do mimických linek. Takže na závěr celé aplikace můžeme tyto partie pouze přejet houbičkou nebo štětcem se zbytky přípravku, který na nich ulpěl.
Někteří vizážisté doporučují naopak podklad na víčka nanášet, aby se sjednotila jejich barva a lépe držely třeba oční stíny. To je ovšem trik určený spíš pro focení a navíc jsou teď na trhu přípravky, které tuto funkci plní mnohem lépe.
Pokud použijete jakýkoli make-up kromě tuhého, je třeba na závěr pleť ještě přepudrovat. V tomto případě pouze jemně poprášit sypkým pudrem. Zabráníme tak nejen lesku tváře, ale také „cestování“ podkladu smíseného s potem a mazem během dne po tváři, případně po oblečení (vašem i toho, ke komu se hodláte tulit).
A na závěr tip pro ty, které mají pocit, že všechny podklady na trhu jsou pro ně příliš krycí, nebo nemají rády pocit nánosu na obličeji:
Jednoduše smíchejte na hřbetu dlaně tekutý make-up se svým denním krémem. Vytvoříte si konzistenci podle svého a podklad se vám bude mnohem lépe nanášet. Stejně tak je možné míchat dva odstíny stejného produktu, pokud nemůžete sehnat ten „svůj“.








Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.