úterý 13. listopadu 2012

Výmluvné rty

A na řadu přichází jednohubky. Tentokrát se zaměříme konkrétně na rtěnky, protože jejich škála je (pro někoho překvapivě) dost široká. Ostatním produktům na rty se budeme věnovat zase někdy příště.
I když se někomu může zdát, že na takové rtěnce nic komplikovaného není, i tady je z čeho vybírat a záleží na tom, co vyhovuje právě vám.
Takže milé pusinky (a pusíci ?), co si máznout ?

1 - Rtěnka klasická v tyčince (liptick, rouge á levers)
Nejznámější a nejslavnější přípravek k líčení, symbol ženskosti a oblíbená filmová rekvizita. Rtěnky v tyčince bývají v nepřeberném množství složení a vylepšení. Matné, lesklé, perleťové, s ochranným faktorem SPF, výživné, obohacené o pečující složky, vitamíny a účinky proti stárnutí, dokonce i minrální (tedy s minerály). Záleží jen na vašem výběru, které složení a barva budou pro vás ty pravé. Nejčastěji se nanáší prostě jen tak, přímo tyčinkou. Některé dámy dokážou z takového procesu krášlení vykouzlit hotový akt svůdnosti :-))
Někteří vizážisté doporučují nanášet i tuhle rtěnku štětečkem. Argumentují větší precizností a lepší přilnavostí barvy. Ovšem pravdou je, že vizážista nemá na výběr čistě z hygienických důvodů. Je krajně neprofesionální „matlat“ přímo tyčinkou po ústech každé zákaznici/modelce. Teoreticky by každý vizážista měl rtěnku nejprve odškrábnout na čistou paletku případně na hřbet dlaně a odtud aplikovat štětečkem na rty. Při domácím líčení záleží jen na vás, jestli máte pocit, že dosáhnete lepšího výsledku pomocí štětečku.
2 – Rtěnka tekutá (liquid lipstick)
Tenhle produkt je na první pohled zaměnitelný s leskem na rty. Ovšem tekutá rtěnka má hutnější konzistenci a sytější barevný efekt. Rtěnka se nanáší jednoduše „instalovaným“ štětečkem nebo pěnovou houbičkou na tyčce. Zpravidla je třeba ji nechat chvíli na rtech zaschnout. Tekutá forma rtěnky mívá bohužel stejně jako lesk tendenci se shlukovat v koutcích rtů a buď vám začne vadit pachuť v ústech, nebo začnete vypadat jako vampířice po večeři :-[

3 - Rtěnka v tužce (jumbo lip pencil)
Super praktická věcička. Tlustá ořezávací tužtice, kterou vykreslíte konturu rtů a zároveň je i vybarvíte. Dosáhnete tak dokonalého barevného efektu, který se vám i při nejlepším sladění rtěnky a tužky nepodaří. Rtěnka v jumbo tužce je hutnější konzistence, trošku připomíná olejové pastelky a nejčastěji bývá matná nebo nanejvýš polomatná. Barva na rtech vydrží relativně dlouho, ale po čase se začne shlukovat ve svislých rýhách, takže je třeba sem tam si rty promnout o sebe.
4 – Rtěnky v kompaktním balení a paletky (lip color)
Tady je štěteček naprosto nezbytný. Pokud ovšem nechcete zrovna zkoušet nejnovější trip z módních přehlídek – matlání rtěnky prstíky. V ideálním případě dosáhnete efektu „přirozeně“ zbarvených rtů bez kontury, v tom horším vzhledu typu „Ema papala marmeládu“. Já osobně doporučuji tento postupně rozhodně nezkoušet v případě tmavších rtěnek (rudá, fialová, burgundská atd.) Konzistencí je rtěnka v kazetce, paletce nebo plechové krabičce podobná rtěnce klasické v tyčince. Někdy ale mívá kratší výdrž na rtech.
5 – Rtěnka neslíbatelná (kissproof lipstick, stay on lipstick)
V 90tých letech pojaly laboratoře slovutných firem nápad, že stvoří úžasnou rtěnku, která přežije celý váš pracovní den od ranní kávy, přes polední mastný smažák nebo hranoles až po večerní rande.( Á tady se teprve dostává na řadu to líbání). Nutno přiznat, že některým se to povedlo. Neslíbatelná rtěnka často drží, a nepustí. Jenže. Klasické neslíbatelné rtěnky mají výrazně sušší konzistenci, takže máte za chvíli scvrklé rty do jakési vroubkované harmoniky a pocit, že vám rty jakoby „táhnou“ není zrovna příjemný. Neslíbatelné rtěnky jsou převážně matné a díky svému složení nedrží na sliznici. Takže vám obarví jen a pouze pleť rtů, ale z vnitřní strany (tam, kde se rty dotýkají) ji brzy „slíznete“. Výsledkem bývá u slabších i běžně širokých rtů nehezký efekt dvou ležatých rovnoběžek ve tváři. A ty rovnoběžky drží, a nehodlají se pustit. Takže když se přes den zahlédnete v zrcadle, vyděsíte se a letíte na WC šmudlat kapesníčkem po rtech, což kromě drolení nemá valného výsledku. Neslíbatelná je prostě držák. Pustila by snad jedině, kdybyste odstartovali líbací maraton. Takže suma sumárum, neslíbatelná rtěnka v tyčince jako taková není žádná výhra.
Jiná věc je ovšem dvousložková rtěnka nové generace. K samotné barevné tyčince je přibalena ještě jedna, která vypadá jako „jelení lůj“. Touhle bezbarvou a někdy i lesklou tyčinkou přetřete už nalíčené (a zaschlé !) rty. Ještě příjemnější je neslíbatelná rtěnka v tekuté formě, kdy na jednom konci kouzelné hůlky je samotné barvené líčidlo v tekuté formě s aplikátorem a na druhé něco, co vypadá jako bezbarvý lesk. V obou případech vám bezbarvá část zajistí mnohem příjemnější, měkčí pocit na rtech, lesk a zamezí právě vytváření rýh a vysychání. Tuhle bezbarvou vrstvu můžete během dne podle libosti obnovovat. Barva samotná nikam necestuje a na skleničky (a spřátelené rty a tváře) se stěhuje jen průhledný „balzám“.
6 – Rtěnko-lesk aneb skoro rtěnka (amlost lipstick)
Jak už název napovídá, jedná se o něco jako výraznější lesk v tyčince. Já těmhle krasavicím soukromě říkám průhledné rtěnky. Barva v tyčince se může na první pohled zdát třeba i dost výrazná, ale když vyzkoušíte máznout na kůži, zůstane vám na ní průhledný barevný film. Trochu mi připomíná ovocné šťávy. Polortěnka je nejčastěji k dostání ve štíhlejší tyčince, než rtěnka běžná. Má lehčí konzistenci, není krycí a je dalším stupínkem po tónovaném (zabarveném) balzámu na rty.
U této rtěnky není třeba používat konturovací tužku a líčení vždy vypadá velice lehce a přírodně.
A jak nanést rtěnku, abychom nepůsobily jako malé holčičky, co se vloupaly mamince do líčidel ?

Rtěnku vždy nanášejte na čisté a suché rty beze stop mastnoty.
Rty by měly současně být dobře hydratované, jinak rtěnku rychle vsáknou a na povrchu zůstane jen suchá barevná vrstva. Nejlepší je přetřít rty balzámem (jelenů lůj, labello a podobně) a po 10-15ti minutách otisknout ze rtů to, co se nevsáklo do pleti. Rty budou měkké, hydratované, ale nikoli mastné.
Rtěnku nanášejte v jedné nebo dvou vrstvách podle libosti a rty o sebe lehce promněte. Pomůže to rovnoměrně rozetřít vrstvu líčidla a barva prostoupí i do rýh na rtu. Pokud dáváte dvě vrstvy, můžete první lehounce otisknout o kapesníček, nebo o hřbet ruky a pak teprve dát vrstvu druhou. Barva se tak lépe vpraví do pleti.
Na rtěnku můžete dát trochu lesku, ale v tom případě je třeba počítat s tím, že líčení nevydrží tak dlouho. Lesk se se rtěnkou jakoby smísí a barva se rychleji smázne. U tmavších rtěnek má pak barva tendenci klouzat po rtech a rozpíjet se do jejich okolí. Zvláště u červených rtěnek je to velký problém a vytváří to vulgární dojem.
Tužka na rty (kontura) není třeba u velmi světlých nebo tělových rtěnek. Za to u tmavších a červených odstínů by být měla. Zamezíte tak „umatlanému“ vzhledu a vaše líčení bude na úrovni ;-)

Rtěnku vždy nanášejte na celé rty (na veškerou červeň) a nikdy nepřetahujte. Vždycky je to vidět a barva se po chvíli začne rozpíjet kolem rtů.

Preciznímu líčení výraznou rtěnkou, upířím rtům nebo „nahým“ rtíkům se budeme věnovat samostatně někdy příště.

Takže prozatím pac a pusu.








Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.