čtvrtek 8. listopadu 2012

Maskáči, zakrývači, Camouflage...a jiné kapely :-))

Každá z nás má asi někdy den, kdy má pocit, že jí její pleťové buňky vyhlásily válku a proto je třeba nasadit válečné maskování.
Podíváme se tedy, co nám pomůže zakrýt stopy po prohýřené noci, nebo po nemoci ;-) Tihle pomocníčci nám vyrovnají sebevědomí v okamžiku, kdy máme pocit, že jsme flekaté jako maskovací plachta.
1 – Tuhý korektor (cover stick, corrector stick, concealer)
Asi nejběžnější typ korektoru. Nejčastěji se prodává v tyčince, který připomíná obalem rtěnku nebo krémové stíny. Je to nejhutnější ze všech korektorů, nejhůře se roztírá a dávkuje. Ale na druhou stranu zase nejlépe kryje. V případě nouze můžeme kýženou nedokonalost „zamáznout“ přímo tyčinkou a následně jemně rozetřít prstem. Ale mnohem lepší je použít štěteček. Nejlépe štěteček určený přímo na korektor. Bývá relativně malý a připomíná ten na rtěnku. Tuhý korektor je určený na maličké oblasti, jako jsou různé pupínky, vřídky atd. Je třeba vždy dbát na to, abyste přípravek důkladně vklepali do pleti. Pokud totiž člověk vymění načervenale puntíkovaný vzor na tváři za oranžové puntíky, příliš si nepomůže ;-) Tuhý korektor se naopak nehodí na větší plochy.
2- Krémový korektor (cream concealer)
Tenhle druh korektoru se prodává nejčastěji v kompaktní krabičce, která vzdáleně připomíná balení mono očních stínů. Ještě lepší ovšem je, pokud je v krabičce hned několik odstínů korektoru. Každý z nich pro jiný účel. Častá kombinace barev bývá: světlounce béžová, tmavší tělová, světle zelená a jemně lila. Krémový korektor se může nanášet nejen štětečkem, ale i prsty. Je vhodný jak na malé pupínky, tak na větší plochy (kruhy pod očima, tmavé stíny kolem nosu a podobně).
3 – Tekutý korektor (liquid concealer)
Tenhle korektor se prodává buď v maličké tubičce s úzkým „sosáčkem“ a nebo v peru s otočným mechanismem, na jehož hrotu je štěteček. Do téhle kategorie spadá asi nejslavnější korektor všech dob, zlaté korekční pero od YSL.
Tekutý korektor se používá hlavně na větší plochy, jmenovitě na tmavší oblasti obličeje. Zakryjete jím kruhy pod očima, tmavší „stíny“ u vnitřních koutků oči nebo u chřípí nosu.
Pokud je tekutý korektor v tubičce, skvěle se nanáší a roztírá druhým typem štětečku. Ten vypadá jako plošší a kompaktnější štěteček na oční stíny.
Jak tedy maskovat, aby nikdo nepoznal, že jsme se „zapatlali“ korektorem ?

První a nejdůležitější pravidlo je : důkladně roztírat. I když kvalitní štěteček nám udělá dobrou službu, nakonec je stejně nejlepší přípravek ještě jemně vklepat bříškem prostředníčku. Proč prostředníček ? Protože má nejmenší „úhoz“. Ať se jedná o tuhý nebo tekutý korektor, je vždy lepší aplikovat po malých dávkách a případně přidávat. Korektor se vždy dává před make-upem i pudrem. Pokud máte pocit, že po rozetření make-upu přece jen ještě něco nežádoucího prosvítá, můžete po korektoru sáhnout ještě jednou.
Určitě jste si všimli, že korektory jsou k dostání i v jiných barvách, než jsou různé odstíny tělové barvy. K čemu tyhle „bláznivé“ barvičky slouží ?
Bílá nebo hodně světlá nám pomůže trochu pozvednout tmavší a zapadlejší místa na obličeji. Vnitřní koutky očí, příliš zapadlé oči, hlubší místečko pod spodním rtem nebo tmavší stíny v okolí nosu.
Zelená neutralizuje červené flíčky, popraskané žilky a růžovější tvářičky. Někdy je zelený korektor v tyčince obohacený o hojivé látky (tea tree olej atd.) a pak je určený speciálně pro zakrývání projevů akné. Pokud ovšem máte přímo tohoto maskovaného bojovníka s pupenci, NIKDY ho nedávejte na kruhy pod očima. Jeho schopnost lehce vysušovat by se jemňounké pleti kolem očí vůbec nelíbila a dokonce by vás mohla začít pálit.
Lila, neboli světlounce fialová barva korektoru je skvělá pro nažloutlé skvrny, hnědé pigmentové flíčky a nahnědlé stíny pod očima.
I když se třeba vůbec nelíčíte, korektor bývá jediným přípravkem dekorativní kosmetiky, který byste mohly vzít na milost. A taky jedním z mála, který mohou bez uzardění používat i pánové. A ani vaši kámoši nemusí vědět, že jste se ráno probudil „poďobanej“ ;-)





Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.