úterý 13. listopadu 2012

Štětky, štětiny a smetáčky

Dnešní téma bude poněkud chlupaté. Budeme se věnovat srsti, chloupkům a štětinkám, neboli malým chlupatým pomocníčkům, kteří nám umožňují aplikovat líčení lépe a radostněji;-)

Co je na takovém štětci složitého, řeknete si ? To byste se divili. Záleží na tom, jakou má rukojeť, jakého původu jsou štětinky a také jak dobře střižený tvar má.

Nejprve si řekneme, čeho se vyvarovat. To je poměrně jednoduché – drogerie. Takové ty plastové sady štětečků s umělými chloupky, které se prodávají v drogeriích jsou vám na dvě věci : k vzteku a na vyhození. Tyto štětky mají krátké rukojeti, kovové „objímky“, které mají držet chloupky na místě, je vesele vypouštějí do všech stran (a na vaši pleť) a štětinky samotné jsou ostré, tuhé a ukrutně rovně střižené. Takže takový štěteček škrábe jako srst divočáka. A jak víme, z vášnivých kanců se dělají kartáče na vlasy, ale pleť se jimi nedrhne. Navíc tenhle drogerijní divočák je spíš plastové prasátko.
Vyplatí se těch několik štětců, které si budete pro sebe pořizovat, vybírat pečlivě a u specializované firmy. Na značce nezáleží. Renomovaná značka líčení může prodávat mizerné a navíc předražené štětce a naopak neznámá nezávislá firmička vás může příjemně překvapit. Protože u nás je bohužel výběr spíš v té první kategorii, bude lepší se porozhlédnout na internetu.

Kvalitní štětec se představuje.
Jsem fešák už od pohledu. Mám štíhlou dlouhou rukojeť, která se dobře drží v ruce. Pevnou objímku, ze které neunikne ani chloupek. Rozhodně nepelichám. Vlas mám měkoučký a heboučký, že přímo láká k pohlazení, a navíc skvěle střižený do obloučku a hustý :-) V ideálním případě nepochází moje tupé z ohroženého zvířete a nebo ještě lépe, vytvořili ho kouzelníci v laboratoři, tudíž se nazývá „syntetický vlas Taklon“. Ale to už je bohužel trochu sci-fi, které je těžko k sehnání. Ale jde to;-)

Různé firmy a „odborníci“, se vás budou snažit přesvědčit, že není nad přírodní vlas a že takový štětec z veverky je to nejlepší, čím se můžete polechtat. No, já za sebe prohlašuji, že ze mě nikdo žádné štětce dělat nebude. A kdyby se o to přece jen pokusil, polechtám ho pěstí pod bradou ;-p

Pojďme si představit nejznámější a nejčastěji používané členy druhu „kosmetický štětec“.

První je štětec na pudr (powder brush)- ohromně hustý, do kulata střižený a heboučký velký štětec. Používá se, jak název napovídá, k nanášení sypkého pudru. Jednoduše se ponoří hlavou dolů do nádobky s krášlícím práškem a pak se oklepe (o hřbet ruky).
Následuje štětec kabuki – ano, připomíná štětec, kterým si herci známého Japonského dramatu aplikují na tvář rýžový pudr. Je ohromně hustý, hebký a široký. Střižený je o poznání víc do rovna. Tímto štětcem se nejčastěji nanáší minerální make up (foundation), tedy sypký podklad.
Štětec na tvářenku (blush brush) – středně hustý štětec s delším vlasem, který je v ideálním případě lehce zkosený. Tak totiž lépe zapadne do žlábku pod lícní kostí, kam nejčastěji aplikujeme tvářenku nebo tmavší odstín pudru, abychom opticky zeštíhlili tvář. Štětec na tvářenku by měl být hustý a jemný, aby nám na obličeji netvořil ostré růžové pruhy.
Vějířovitý štětec (fen brush) – tenhle chlupáč připomíná plochý rozevřený vějíř na dlouhé tyčce. Je to dobrý přítel, který z vaší pleti odklidí stopy po líčidlech tzv. spad. Takže osmetá opadané oční stíny pod okem, příliš silnou vrstvu pudru nebo tvářenky atd.
Štětec na podklad (foundation brush) – naprosto ideální pomocník pro dokonalé rozetření tekutého makeupu. Na rozdíl od houbičky do sebe nevsakuje produkt, který už nikdy nevydá, a nenadělá vám na obličeji nerovnoměrné šmouhy jako vaše vlastní prstíky. Tenhle štětec je plochý a poněkud pevnější, než štětce na pudrové přípravky. Pohodlně s ním naberete maličké množství makeupu a do ztracena rozetřete po tváři. Dosáhnete tak krásně jednotného airbrush efektu a zabráníte naopak silnému nánosu makeupu ála hliněná panenka. Jen si dávejte pozor, aby neměl příliš dlouhou rukojeť. Jinak s ním budete při líčení pořád „mlátit“ do zrcadla :-)))
Štětec na stíny (eyeshadow, shader brush) – téměř nejdůležitější ze všech štětců. Je třeba, aby byl hustý, měkoučký a střižený do obloučku. Dobře vybraný stínovací štětec vám pomůže dokonale nalíčit oči podle vašeho přání. Nikde nebudete mít šmouhy ani přetahy.
Jeho bratrem je štětec do ohybu víčka (crease brush) – má tvar menší nábojnice, oválný a lehounce zašpičatělý na konci. Tím pádem krásně zapadne do ohybu víčka a pomůže vám vytvořit moderní efekt hlubokých očí.
Štětec na obočí – zkosený štětec s tužšími štětinkami. Pomůže vám zvýraznit obočí pomocí stínů. Ale hezky se s ním zvýrazní i kontury oka, když ho použijete s tmavším očním stínem.
Štěteček na oční linky (liner brush) – pod tímto názvem se skrývá víc štětečků, ale zdaleka nejpraktičtější je uzounký tužší štěteček se zahnutou rukojetí. S jeho pomocí se vám povede skvělá oční linka, aniž by vám při tom překážely řasy nebo vlastní nešikovnost. Nejčastěji se používá s krémovou oční linkou v dózičce.
Detailní štěteček (detailed brush) – maličký, plochý, lehce zašpičatělý štětečíček. Používá se na malinké detaily při líčení, kudrlinky při líčení očí, nebo na zamaskování pupínků a nedokonalostí všeho druhu titerné velikosti, ale velké nepříjemnosti.

Štětec na korektor (concealer brush) – větší brácha malého štětečíčka. Ten má na starost větší plochy tváře, které je třeba zamaskovat (zarudlé tvářičky, kruhy pod očima atd.) Je plochý a opět tužší než ostatní štětce. Střižený je lehce do obloučku.
Štěteček na rty (lip brush) – malinkatý, plochý a lehce zašpičatělý s tužším vláskem. Pomáhá nám dokonale vybarvit rty rtěnkou. Hodí se obzvláště při použití rudé nebo jiné výrazné barvy, kdy je třeba velice precizní nanášení.
A nakonec štětec neštětec, hřebínek na řasy s kartáčkem na obočí – vypadá jako hrabičky na tyčce s čírem na druhé straně. Hřebínkem pročesáváme nalíčené řasy, které nám neposlušná nebo stárnoucí řasenka slepila. Tuhé číro, které trčí na druhé straně nám zase učeše neposlušné obočí, aby nám anarchisticky nešel každý chloupek jinam.
Pokud se líčíte častěji, určitě doporučuji si pořídit štětce alespoň na ty produkty, které používáte pravidelně. Výsledek líčení bude mnohem lepší, vyhnete se šmouhám, flekům a nerovnoměrnému nanesení.
A když vám zůstane nějaký ten ochlupený pomocník přeci jen v šuplíku nepoužívaný, vždycky se s ním dát polechtat vybraný centimetr kůže. Ať už vaší, něco cizí ;-)














Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.