úterý 13. listopadu 2012

Lesk jako blesk a medové pusinky

Je tu článek o lescích a balzámech na rty. Spojila jsem je proto, že se jejich funkce často prolínají. Existují zabarvené balzámy na rty, stejně jako pečující lesky.
Nejdřív se podíváme na zoubek leskům.

Lesky na rty se prodávají v nejrůznějších baleních, nejčastěji ovšem buď v tubě s aplikátorem na „tyčince“ a nebo v zavírací krabičce připomínající mono stíny. V případě tuby máte výhodu v pěnovém nebo štětečkovém aplikátoru, který je hned po ruce. Jinak je třeba použít štěteček na rty. Hrabat do dózičky prstíkem nedoporučuji nikdy. Zanesete si do produktu bakterie a nezvaný host v podobě oparu je tu raz dva.
Ovšem lesk na rty se poslední dobou objevuje i v malé tubičce se zkoseným koncem, kterým ho na rty pěkně pohodlně a rovnoměrně natřete.
Naprosto promyšlenou záležitostí je pak jakési pero s otočným koncem, kterým kapku lesku vymáčknete do štětečku na hrotu a elegantně si vybarvíte rty.
Nemluvím ani o všech těch legračních obalech pro hračičky ve tvaru srdíček, muffinů, pusinek, panenek a kdoví čeho ještě.

Lesky jsou líčidlem poněkud ošidným. Vybrat ten správný bývá velkým oříškem. Nesmí lepit, nesmí příliš vonět, ale ani být cítit „vazelínou“, nesmí být příliš řídký a málo barvit atd. Atd.
Snad největší potíž s leskem je ta, že má tendenci po rtech „sjíždět“, nebo se v případě sušších rtů vpíjet do pokožky. V takovém případě máte buď kolem pusy v mžiku marmeládu a nebo vám žíznivá pusinka celý slavný lesk během pár desítek minut nasaje a máte po kráse :-(
Takže když se vám poštěstí najít takový lesk, který všem těmhle požadavkům vyhovuje, usmálo se na vás pravé naleštěné štěstí.
Lesk se většinou používá na nahé rty. Pokud máte rty sušší, je lepší je nejprve vyživit balzámem a ten nechat vsáknout. Pak už vám rty nebudou sosat lesk.
Pokud dáváte lesk na rtěnku, doporučuji ho použít pouze na rtěnku, která má sama o sobě sušší nebo hutnější konzistenci. I tak nalíčené rty nejprve jemně obtiskněte o kapesníček. Jinak se vám lesk na rtech smísí se rtěnkou a vznikne mazlavá hmota, která má opět tendenci cestovat.
Jak už jsem psala v blogu o rtěnkách, jedinou vyjímkou je rtěnka červená nebo rudá. Tam se lesku raději vyhněte, jinak nebudete za sexy dámu, ale za holčičku, co „papala marmeládu“.

Lesk je na jednu stranu praktický v tom, že se dá nanášet bez zrcadla. Na stranu druhou je ale třeba barevnou vrstvičku obnovovat častěji než u rtěnky.
Navíc je mnoho lidí, kteří nemají rádi pocit mazlavého lesku. A to jak dámy, tak pánové. Pocit upatlaného polibku pro mnoho z nich není nijak lákavý. Prý hezké na dívání, ale ne na líbání ;-x
Pro takové situace je vhodnější volbou balzám na rty. Ať už zabarvený nebo bezbarvý.
Balzámky se prodávají buď v tyčince ve stylu „Jelení lůj“ nebo v dózičce „na prst“. Balzám by měl být v první řadě výživný/hydratační a neměl by mít nepříjemnou vůni/zápach. To proto, abychom ho na rtech snesli celý den. Důležitým faktorem je u balzámu také faktor, tedy ten ochranný ;-) Takže balzám se SPF je ten pravý, ať v zimě nebo v létě.
U balzámů pozor, pokud máte etický problém s přísadami „zvířecího“ původu nebo nechcete, aby obsahoval přísady z ropy. Pak bude lepší hledat u značek s přírodní kosmetikou nebo s označením „vhodné pro vegany“.
Balzám na rty můžete aplikovat libovolně často. Nejlepší je nosit ho po kapsách a máznout rty pokaždé, když si vzpomeneme. Naše rty totiž výživu samotné nezvládnou.
Pokud je navíc balzám tónovaný, neboli zabarvený, bude praktickým kompromisem pro dámy, které jinak líčení rtů příliš nevyhledávají.
A kdo z našich účastníků vyhrává soutěž o společníka do nastávajícího zimního období ?
Lesky na rty mají bohužel tu vlastnost, že na mrazu tuhnou. Jakmile pak vejdete do vnitřního prostředí, lesk roztaje a doslova se vám rozpustí kolem pusy. Takže na zimu jedině balzám na rty.
Lesk si zase počká na letní sezónu, kde se pro své jemné zabarvení uplatní dost a dost.




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.