úterý 13. listopadu 2012

Drahé kamení

Celý svět zachvátilo nadšení pro drahokamy a polodrahokamy ve formě líčidel, kterými si můžeme vyšperkovat tvář. Ano jde o minerální make-up. Dlouho jsem tuhle novinku registrovala, ale nijak mě nelákalo, se do záplavy produktů malých firem a firmiček ponořit. Ovšem zdejší nadšení pro minerální make-up mě přece jen přimělo tu převratnou novinku vyzkoušet. A stejně jako spousty dalších, i mě minerálky nadchly.
Nejprve si stručně řekneme, co vlastně minerální make-up je. Jsou to produkty inspirované dávnými kulturami (například Egypťany), které ke krášlení používaly směsy obohacené o jemně rozemleté polodrahokamy a minerály. V současných produktech můžeme najít například rodochrozit.
Skutečně dobrá minerální líčidla by měla obsahovat převážně přírodní složky. Minerální módy se ale bohužel brzy chytly velké komerční firmy, takže už i L'Oreal, Maybelline, Rimmel a jiné molochy nabízejí výrobky s označením „minerální make-up“. Mnohem lepší volbou ale jsou produkty malých výrobců (většinou rodinných firem), kteří si líčidla míchají sami ze sypkých ingrediencí. A pokud jste tak trochu hračičkové, můžete si dokonce na internetu nakoupit jednotlivé přísady, kelímky, sítka, odměrky, váhy, roušku a rukavice a přeměnit svůj budoár na laboratoř, kde budete tvořit kosmetická kouzla ;-)
Podívejme se tady, co všechno nám minerální make-up nabízí.

Minerální podklad, make-up (base, foundation) – stejně jako naprostá většina minerálků, je i podklad v sypké podobě. Je balený stejně jako sypký pudr. Prášek je ale na omak poněkud „krémovější“ a méně suchý než klasický pudr. Díky jednoduchému způsobu míchání máte možnost najít odstín přímo pro vaši pleť. A při nejhorším není problém si smíchat svůj vlastní.
Minerální make-up se aplikuje hustým bohatým štětcem tzv. Kabuki. Ano, vypadá jakoby patřil do výbavy pravé gejši. U každého produktu bývá návod na aplikaci : Obraťte kelímek vzhůru nohama a do víčka nechte skrz sítko vysypat malé množství produktu. Štětec do prášku ponořte a několikrát jím zatočte, aby se práškem pořádně „nakrmil“. Pak štětec lehce oklepejte o hranu víčka nebo dlaně. Štětec přiložte kolmo k pleti a jemnými krouživými pohyby prášek lehce rozprostírejte po celém obličeji. Je lepší si štětec „namočit“ do prášku opakovaně a postupně dávkovat prášek na pleť.
Po minerálním podkladu nemusíte používat pudr. Pokud chcete, nebo máte mastnější pleť, můžete pleť přece jen jemně poprášit slabou vrstvičkou jemného sypkého pudru.
Minerální make-up se vždy nanáší na hydratovanou pleť. Naneste tedy nejprve hydratační denní krém nebo emulzi, případně gel z aloe, nechtě 10-15 minut vstřebat a pak teprve aplikujte minerál.
Pokud máte smíšenou nebo mastnější pleť, je lepší před líčením nanést tzv. Primer. Je to krém, který pleť zmatní, stáhne póry a vyrovná vrásečky – tedy připraví pleť na aplikaci make-upu. Primer prodlužuje trvanlivost líčení a omezuje prosakování kožního mazu a tím pádem nežádoucí lesk.
Minerální tvářenka – používá se stejně jako minerální podklad a nanáší se hustým štětcem.

Minerální korektor (mineral concealer) – opět v práškové formě. Má tělový odstín, nebo je různě zabarvený podle účelu (lila, zelenkavý, žlutavý atd.) Nanáší se většinou po použití minerálního podkladu, vyjímečně už na hotové nalíčení pro konečné „domaskování“ nedokonalostí. Se zeleným pozor, má tendenci nejen neutralizovat červené flíčky a žilky, ale bohužel také vytvářet jakýsi efekt Niva :-(
Minerální stíny – tady se můžete vyřádit. Díky jednoduché výrobě jsou k dostání ve stovkách odstínů a barevných nuancích. A navíc je můžete mezi sebou dál míchat a vytvářet si své originální odstíny. Před použitím minerálkových stínů je třeba vždy použít prímer pod oční stíny. Je to jiný produkt, než ten který se používá na celou tvář. Na kelímku či tubičce najdete nápis Eyeshadow Primer nebo Shadow Insurance. Na tento krémový podklad se práškové stíny lépe „nachytají“ a jejich barva více vystoupí. Na minerálních stínech je skvělé, že jsou k dostáním ve spoustě přirozených odstínů, takže se skvěle hodí pro denní a méně nápadné líčení. Ale samozřejmě se dělají i v signálních a ostrých barvách, takže i s minerálky si užijete pěkný cirkus ;-p
Minerální rtěnky – většinou bývají v běžné podobě zkosené tyčinky. Jediný rozdíl je v tom, že obsahují podíl minerálů.

Minerální linky – překvapivě se jedná opět o prášek. Ten se za pomocí obyčejných očních kapek nebo speciálního roztoku smíchá na paletce nebo na hřbetu ruky do jakési pasty. Pasta se pak nanáší štětečkem na oční linky. Je to ovšem trochu piplavá práce.

Škála minerálních produktů obsahuje také rozjasňovače, bronzery a práškové stíny na obočí. Pokud jsem na něco zapomněla, je to tím, že výběr je opravdu velký.
Takže v čem jsou minerální líčidla tak vyjímečná ? Jsou přírodní, obsahují minerály (mleté kamení :-D ), které pleti prospívají a můžeme si s nimi vyhrát podle libosti.

A na závěr pár typů :
Minerální produkty vždy nanášejte syntetickými štětci (nejlépe určenými právě na minerálky). Na přírodních štětinách se totiž prášek usazuje a vytváří na štětci i na pleti jakýsi mastný nános.
Před použitím minerálků opravdu vždy používejte primer. Jinak začnete...opadávat.
Suchou pleť vždy před líčením hydratujte. Ale i tak se může stát, že zrovna s tou vaší se minerálkové nebudou kamarádit.
Čímž se dostávám k poslednímu upozornění. Minerální podklad bohužel není pro každého. Pleť s většími póry, s větší zrnitostí (hrubší strukturou) a hodně mastná si často s minerálky nerozumí. Na pleti vytváří nepohledný nános těstovitého vzhledu, ať se snažíte nanášet po malých dávkách, používat primer a stavět se na hlavu. Nepomáhá dokonce ani vlídná domluva a odstrkování ušima.
Pro takové z nás (ano, i pro mě) existuje jediná útěcha. S minerálními stíny si můžeme pořád ještě vyhrát dost.






Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.