čtvrtek 8. listopadu 2012

Nejen pro pudřenky ;-)

Předchozí blog naznačoval, čemu se budeme věnovat tentokrát. Když se řekne, že si dáma šla přepudrovat nosík, neznamená to sice, že v tom musel hrát roli nějaký pudr, ale tentokrát to o pudrech bude.
V zásadě existují pouze dva druhy.

1 – Tuhý/ kompaktní (pressed)
Tenhle pudr zná snad každá dívka. Už malá děvčátka mohou ve filmu ze starých dobrých časů zahlédnout dámu s elegantní pudřenkou, jak ladným pohybem vytahuje houbičku a za vydatného svůdného pomrkávání si jemně přepudruje nos. A i když se nás různé reklamy snaží přesvědčit o něčem jiném, právě a jedině k tomuto účelu je lisovaný pudr určený.
Má hrubší konzistenci a větší krycí schopnost než pudr sypký. Jeho praktické balení nám umožňuje ho mít kdykoli u sebe a operativně zasáhnout, abychom po okolí neházely prasátka. A nebo když chceme fikaně hodit očkem po někom zajímavém v okolí (případně si daného objekta nenápadně prohlédnout v odrazu zrcátka ;-) )Tuhý pudr se nám nerozsype po celé kabelce a nerozpoutá nám tam vánoční lavinu. Tuhý pudr nám nezpůsobí trapný záchvat kýchání na veřejnosti, ani si jím nepoprášíme čistě černé šaty (takže v okolí nevyvoláme nežádoucí asociace s naprosto jiným „pudrem“).
K čemu se naopak tuhý pudr nedoporučuje, je k líčení celé tváře. Naprosto se nehodí k matování podkladu (make-upu), protože díky hrubší konzistenci a silnější krycí schopnosti vytvoří na tváři dojem neprodyšné masky, zdůrazní póry a linky a navíc může nežádoucím způsobem pozměnit barvu make-upu (nejčastěji do oranžova).
Jedinou vyjímku můžeme udělat u mastnější pleti, pokud ovšem použijeme kompaktní pudr rovnou na pleť. Je to řešení vhodné pro dámy, které nechtějí používat podklad (make-up) a potřebují jen jemně sjednotit tón pleti a hlavně pleť zmatnit. Pak je to řešení rychlé a účinné.
Takže pokud vám zrovna u dveří zvoní nečekaná návštěva nebo ten ON, popadněte pudřenku, houbičkou jemně poťukejte celý obličej, smeťte přebytečný nános hustým štětcem a voila, rázem vypadáte upraveně.


2 – Sypký (loose)
Sypký pudr je jedním ze základních prvků dokonalého líčení. Pomocí sypkého pudru vytvoříte matné, hladké a barevně sjednocené plátno pro svá kouzla s barvičkami. I když nepoužíváte žádný barevný podklad, sypký pudr použijte vždy, když se chcete líčit. I kdyby šlo jen o oční linku, řasenku a lesk na rty. Není nic horšího, než nalíčené oči nebo rty v lesklém, flekatém a mastně vypadajícím obličeji. Nejenže to působí velmi neupraveně, ale navíc vám takový „odbytý“ vzhled dodá velmi nežádoucí nádech vulgarity.
Sypký pudr se většinou prodává ve větší hluboké dóze nebo krabičce. Někdy je k němu přibalena houbička, někdy labutěnka (jakoby plyšová, chlupatá), nebo různě velký a hustý štětec.
Pokud je dóza opravdu veliká, labutěnka velmi „chundelatá“ a navíc například růžová, máte co dočinění s tělovým pudrem. Ten bývá často parfémovaný, nemá žádnou krycí schopnost a hlavně se naprosto nehodí na citlivou a jemnou pleť obličeje.
Sypký pudr je velice jemný a nemá téměř žádnou krycí schopnost. Proto se často prodávají jen dva odstíny: jeden na světlé typy pleti a jeden na výrazně tmavší. Sypký pudr by téměř neměl změnit odstín podkladu ani odstín vaší pleti. Také by na pleti neměl vytvářet žádný nános a v ideálním případě by na první pohled neměl nikdo poznat, že jste napudrované.
A jak si tedy napudrovat nejen ten pověstný nosík ?
Sypký pudr se doporučuje nanášet nejčastěji velkým hustým štětcem s měkoučkými štětinami. Pokud má pudr sítko, vyklepejte na jeho povrch dávku pudru, obtiskněte do něj celou plochu štětce a pak důkladně oklepejte o hřbet ruky. I když se vám může zdát, že na štětci neulpělo téměř nic, většinou to postačí na zmatování celého obličeje. A pokud ne, vždycky je lepší celý postup zopakovat, než vypadat jako princezna Krasomila ve scéně ze mlýna ;-)
Pokud nanášíte pudr houbičkou nebo labutěnkou, oklepávejte i tyto pomocníčky o hřbet ruky. Při jejich použití se ale člověk často nevyhne nějakým těm přebytkům pudru na pleti. Takže na závěr doporučuji celou tvář jemňounce oprášit štětcem.
Já mám ovšem už léta svůj vlastní trik pro nanášení sypkého pudru. Je naprosto hygienický, což je ohromně důležité při práci vizážisty, který líčí různé klientky. (Není děsivějšího pohledu než maskérka s umaštěnou zašedlou labutěnkou omatlanou nánosy pudru za celou kariéru, která se k vám řítí a má v úmyslu, vám tím hnusem „přetřít hubu“).
Takže můj trik spočívá v použití odličovacích tamponů, takových těch „koleček“, která se prodávají v jakési igelitové tubě a kterými si odličujete oči. Takový vatový tamponek použijte naprosto stejně, jakoby to byla labutěnka, nebo houbička. Obtiskněte do sypkého pudru, oklepte o hřbet ruky a jemným vtiskáváním nanášejte na pleť. Neotírejte o pleť, jemně k ní tiskněte (Stejně jako houbičku/labutěnku). Když takto napudrujete celý obličej, můžete pleť ještě jemně „osmetat“ štětcem. Při každém líčení použijte nový tamponek !

Já sama tamponek po pudrování nevyhazuji, ale dám si ho do taštičky s líčením, kterou nosím s sebou. Nepatrné množství pudru, které na něm ulpělo, mi postačí na zmatnění pleti během dne, takže s sebou nenosím pudr kompaktní. Ovšem pokud máte pleť spíše mastnější, tenhle trik pro vás asi nebude :-(
Po každém líčení samozřejmě v taštičce vyměním starý tamponek za ten, který jsem právě použila k pudrování.

Jak nakupovat sypký pudr ?
I když se to nezdá, výběr toho pravého sypkého pudru není jen tak. Mnoho firem totiž vyrábí pudry, které nejsou dostatečně jemné, velikostí zrnek spíš připomínají polohrubou mouku a pro líčení jsou naprosto nevhodné. Takovým pudrem nejenže se příliš dobře nenapudrujete (k pleti špatně přilne), ale navíc vám pleť mohou jeho hrubá zrnka poškrábat (pozor u citlivé pleti !) a při takové hrubosti pudr ani náležitě nevsákne mastnotu z pleti.
Ideální sypký pudr má konzistenci a jemnost podobnou moučkovému cukru. Stejně jako cukr moučka, může v balení vytvářet jakési shluky. Když pudr rozetřete mezi prsty, neměl by se sypat, ale rovnoměrně se vám „rozmáznout“ do rýh na bříškách prstů a pokrýt vám je rovnoměrnou vrstvičkou.

A nakonec malé varování: jakýkoli pudr by NIKDY neměl mít odstín do oranžova.

Tak a teď si už jen vyhlédnout toho objekta, vytáhnout pudřenku a....však už víte ;-)



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.