pátek 28. prosince 2012

Železná zásoba, aneb jak (z)rušit kruhy

Tento blog bude pojednávat o kruzích, nikoli v obilí ale pod očima.
Určitě se shodneme, že když nám očima obkrouží kruhy či půlkruhy, není to nic pěkného. Najednou vypadáme unaveně až nemocně a oči ztratí jiskru.
Když pominu běžné a dočasné příčiny jako je třeba nedostatek spánku, flámování, kouření, alkohol nebo přílišně studium učených knih, mohou za kruhy pod očima i další faktory.
Někdy je to dědičnost, někdy zdravotní problém. A někdy se může v rodině dědit právě ten zdravotní problém. Příčinou fialových a namodralých kruhů může být nedostatek železa, nebo zanesení organismu toxiny (například z uzenin, glutamátu atd.) Tam pomůže úprava stravy na zdravější a lehčí, případně chroustání hřebíků. Nebo poněkud nudnější polykání tabletek železa z lékárny. Jestli pomáhá železitá voda, to nevím. A pokud si na kruhy pořídíte nějaké pohledné lamželezo, je naopak šance, že se po několika týdnech vaše kruhy ještě rozšíří ;-p
Mno, ale vážně. Příčinou kruhů nažloutlých nebo hnědých může být údajně špatná funkce jater, nebo jejich přetěžování. Jinými slovy, játra mají tolik práce s čištěním toho neřádu, co do sebe ládujeme, že lehce nebo více nestíhají.
V každém případě doporučuji obrátit se na lékaře (klasického nebo čínského).
A než kruhy sprovodíte ze světa nadobro, můžete alespoň zapracovat na jejich potření. A to nejlépe korektorem.
Na kruhy fialové, modré a šedé je nejvhodnější korektor zabarvený do žluta.
Na hnědé a žluté je vhodný korektor v odstínu lila.


 
Korektor můžete nanášet pod make up nebo na něj, ale vždy je třeba ho aplikovat v malém množství a pořádně rozetřít. Nejlépe nám poslouží prst prsteníček, jednoduše proto, že má nejmenší úhoz a tím pádem bude k citlivým partiím nejšetrnější. Korektor po rozetření ještě jemňounce vklepejte do pleti a nakonec zafixujte sypkým pudrem. Korektor se tak nebude během dne rozmazávat. Nedoporučuji pudr kompaktní, tedy lisovaný, ten má sice vyšší krycí schopnost, ale také se rád usazuje v mimických linkách kolem očí. A kdo by chtěl mít pohled albínské zebry ?
Sehnat správný korektor na oči (nebo lépe řečeno pod oči), je dost oříšek. Nesmí být příliš tekutý, aby měl nějakou krycí schopnost. Ale ani příliš tuhý, aby se dobře roztíral a neusazovat na pleti. Ideální korektor je konzistence polotekuté a je hygienicky balený v tubičce s úzkým dávkovačem, který vypadá jako kolibříkův sosáček.
Korektor také můžete roztírat jemným plochým štětečkem. Ten je ještě preciznější než prsty a navíc nehrozí, že si člověk po ránu poněkud malátný vypíchne oko;-)
Prevencí kruhů pod očima je samozřejmě zdravá životospráva, dostatek spánku a také dostatek tekutin. Naopak je dobré to nepřehánět se solí. Ta zadržuje vodu v těle, místo aby pěkně protekla a tělo propláchla, a pak se pod očima přidávají ještě otoky, váčky, sáčky a jiné pytlíky.

Jako péči mohu doporučit hydratační gely a krémové gely, které je možné pro zvýšení účinku skladovat v lednici. Pokud člověk trpí kromě kruhů pod očima ještě na váčky nebo mílie (maličké tukové „krupičky“ na pleti), neměl by používat příliš hutné krémy na oči. Obecně je lepší vždy po ránu použít gel/gelový krém, který vyžene přebytečnou tekutinu, takže splaskne ranní otok a člověk už nebude mít pocit, že na něj ze zrcadla zírá komba ušatá. Gel také pleť samozřejmě hydratuje. Pleť kolem očí a pod nimi má jen málo mazových žlázek a tak mívá tendenci k suchosti potažmo vrásnění. Takže pokud máte do třicítky ještě daleko, ale začínáte pozorovat, že se vám v noci kolem očí asi prochází vrána (a nezametla po svých nožkách stopy), bude to nejspíš jen dehydratací. Silnější kalibr v podobě očního krému si schovejte až na dobu, kdy váš věk bude začínat trojkou;-)
Skvělá věc jsou taky nová udělátka typu kovové kuličky, která je umístěna na tubě s očním gelem. Připomíná jakýsi nerezový roll on. Nejenže docela příjemnou chladivou masáží aplikuje gel pod oči, ale navíc „vyžehlí“ otoky. Podobné kuličky na oči jsem viděla třeba u Clinique, Garnier atd.
Samozřejmě existují i domácí recepty na zahnání stop po dlouhé noci, kdy jsme oka nezamhouřili a nedali pleti možnost se zregenerovat.
Vychlazené kávové lžičky obráceně položíme na zavřená víčka nebo pod oči. Podotýkám, že plastové lžičky od „Mekáče“ jaksi nefungují.
Vyždímané a vychlazené „pody“ nebo sáčky s vylouhovaným černým čajem poslouží taky skvěle. Třísloviny v čaji obsažené se postarají o zmizení otoků.
A pokud máme zahrádku, kterou musíme poctivě zalévat, můžeme „zalít“ žíznivou pleť kolem očí dvěma slušivými kolečky salátové okurky.
A k tomu stále platí pravidlo pít, pít a pít. Ovšem pouze starou dobrou vodu. Tedy, ne zase tak starou a „Dobrá“ taky být nemusí ;-)
Pokud se vydáte na lov očních gelů do lékárny, drogerie nebo parfumerie, povšimněte si přísad jako aloe, kofein, mořské řasy a minerály, ale také třpytivé částečky. Ty prosvětlí kruhy pod očima i váš pohled.
Přeju vám, ať se na svět díváte jasnýma a radostnýma očima ;-)




Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.