pondělí 17. prosince 2012

Výběr rtěnky

Nakupování kosmetiky může být docela zábava. Člověk zkouší, vybírá a provnává novinky a ceny. Ale při výběru rtěnky se může stát, že z obchodu odcházíte s rukou tak pomalovanou, že by se za to nestyděl kdejaký domorodý válečník...leč bez rtěnky.
Jak tedy postupovat při výběru rtěnky?
Před samotným nákupem je dobré se ujasnit, co od rtěnky chceme.
Hledáme jemnou ale pečující rtěnku, která nevyžaduje precizní aplikaci a konturovací tužku? Hledáme výraznou rtěnku na speciální příležitosti, ve které si budeme připadat přitažlivě, ale nikoli nepatřičně? Nebo hledáme rtěnku, ze které za pár týdnů zůstane jen špalíček, protože ji budeme nosit od rána do večera a bude to ta naše?



Druhá věc, se kterou bychom měly do obchodu vstupovat, je, zda sháníme rtěnku v teplém, studeném nebo neutrálním odstínu. Záleží na tom, co se hodí k vašemu typu pleti a barevnému typu obecně. Buď už to víte, nebo si necháte poradit od odborníka/ce.

No a posledním kritériem je samozřejmě cena.
Takže do obchodu vcházíme s tím, že chceme například červenou rtěnku na večer v chladném tónu a nejsme ochotny za ni dát víc, než čtyři sta korun.
To už je přece začátek?

Následně se ponoříme mezi regály a zkoušíme a zkoušíme. Na hřbetu ruky, pokud máme obličej tmavší než krk a na vnitřní straně zápěstí, pokud je tomu naopak (tedy tvář bledší než zbytek těla). NIKDY ale opravdu NIKDY nezkoušíme rtěnku přímo na rtech. Je sice pravda, že tatáž rtěnka vypadá na každém jinak v závislosti na tónu pleti a kyselosti rtů. Ale vzorky v obchodech na obličej opravdu nepatří. Pokud se ovšem nechcete důvěrně seznámit s virem herpes symplex a zůstat s ním věrně na vždy :-((
Jediný způsob, jak v obchodě zjistit, zda vám bude konkrétní rtěnka slušet, je podržet si vysunutou tyčinku vodorovně před rty a podívat se do zrcadla. Tluče se barva s vašimi vlasy? Náhle jste zbledly ve tváři nebo naopak zežloutly? Tak tahle rtěnka pro vás nebude.
Váš obličej se jakoby rozzářil, dokonce se vám zdá, že máte najednou výraznější oči? Tak to je ono. Tahle holka s vámi může domů.
Máznutím na ruku zjistíte, jak barva vypadá na vašem tónu pleti a jak se změní v reakci na pH vaší pleti. Je to trochu jako s parfémy. Taky každý voní na různých lidech jinak.
Určitě se vám už stalo, že vás nějaká rtěnka v obchodě prostě nadchla. Ta barva byla úchvatná! Ovšem pozor, ne každá barva, která se vám líbí na pohled, se bude líbit na vašich rtech. Jsou prostě barvy, které jsou krásné, ale ne na vás. Nezbývá, než se s tím smířit. Výrazně teplá rtěnka bude na chladné pleti vždycky vypadat strašně, stejně jako výrazně chladná barva na pleti s teplým podtónem. Jak to poznáte? Při pohledu do zrcadla se vám vybaví růžová žabičkovaná minisukně a cedule E55  :-)))

Kromě barvy je třeba při výběru rtěnky přihlédnout i k její konzistenci a vůni. Pokud vám nevoní, nekupujte ani tu nejúchvatnější barvu. Budete ji mít přímo pod nosem a jestli se vám z té vůně dělá špatně teď, co teprve za pár hodin. Já osobně to tak mám třeba s cukrátkovou a vanilkovou parfemací. Ještě si živě vzpomínám na jednu akci, kdy mi celý den bylo na zvracení jen díky „vůni“ rtěnky.
Konzistence může být krémová, mastnější nebo naopak sušší. Pokud rtěnka po pleti neklouže, ale jakoby drhne, hrozí, že bude rty vysušovat. Pokud máte naopak pocit, že si po ruce roztíráte sádlo, taky to není to právě. Tak mastná rtěnka se bude rozjíždět i mimo rty, protože po nich doslova sklouzne. 

Samozřejmě existují další kriteria výběru nejen rtěnek, ale ta už jsou individuální: Byly rtěnky testovány na zvířatech? Obsahují nějaké živočišné nebo ropné produkty? Obsahují parabeny a jiné nám nemilé látky?
To už je na každé z nás.

Přeji zábavný a hlavně úspěšný lov. Ta „vaše“ rtěnka tam někde venku je.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.