neděle 16. března 2014

Jak nezešílet z jarních trendů? Aneb leze na nás jaro.

Letos na jaře by se člověk při pohledu na fotky z módních přehlídek hnedle vylekal. Na člověka vybafnou bledé tváře s chorým zelenkavým pohledem, plastově oranžovou pusou přes celý obličej, nebo děsivě modrými stíny, o kterých jsme věřili, že je už dávno odnes čas. Odnes, jenže ony se vrátily oknem. Co si s tím počít a dá se v tom vůbec vyjít na ulici? Ale tak, při pohledu na některé dámy člověk zjistí, že vyjít se dá v čemkoli. Ovšem někdy platí, že s čím člověk zachází, tím také schází. Na to by si měly dát pozor hlavně dámy, které už mají do jarní květinky daleko a opravdu by mohly působit sešle.

Oranžové rty

Na přehlídkách a prezentacích se objevila zjevení bez makeupu, jejichž rty přímo řvaly matnou oranžovou a dost sugestivně mi připomínala oranžový plast, ze kterého bylo za dob mého dětství vyrobeno téměř vše. Kdo chce vypadat jako plastová kachnička do vany? 
Není to tedy nic, co by vypadalo přitažlivě. Ale pokud to vezmeme pouze jako inspiraci a nepoletíme do obchodu pro krycí matnou křiklavě oranžovou rtěnku, už to není taková hrůza.
Matná oranžová totiž málokomu sluší a na málokoho se hodí. Krycí oranžová vyžaduje dokonalou a jemně zářivou pleť (proto je lepší nepřehánět to s pudrem), minimální nalíčení očí (řasenka a jemná linka postačí) a bohužel taky vhodný typ. Opravdu signální oranžová sluší jen určitým typům bledých černovlásek nebo severských platinových blondýnek, a to ještě jen malému procentu z nich. Je to jako u všech nepřirozených barev na rty. Znáte někoho, kdo se narodil s oranžovými (hnědými, bronzovými, fuchsiovými...) rty? Já tedy ne. Možná tak na jiné planetě.
 
Proto raději sáhnu k jemným odstínům oranžové s lehkým leskem. Mandarinková bude slušet chladnějším typům, broskvová teplejším. Kompromisem je lososová, což je vlastně odstín smíchaný z oranžové a růžové. Ta podle intenzity sluší většině typů.
A pokud bych si přeci jen nevěděla rady, sáhla bych raději po barevném balzámu nebo lesku, než po klasické rtěnce. Přeci jen je to méně intenzivní forma.

P.S. A přimlouvám se za zrzky: necpěte nám tu krycí oranžovou. Vypadáme v ní jako jeden rezavý flek a navíc ještě zdůrazňuje pihy. A například já osobně odmítám vypadat jako kropenatá slepice, i když se velikonoce pomalu blíží ;-)

Modré oční stíny

A zase nám to na přehlídkových molech pořádně naložili. Některým modelkám pod nánosem šmolkově a denimově modrých stínů až klesala víčka :-(
Modré stíny přes celé horní víčku (nebo hůř, kolem celého oka) už dost dlouho platí jako značka špatného vkusu a levných holek. Do této kategorie se asi nikomu zrovna nechce.
Proto beru i tenhle trend spíš jako doporučení a inspiraci. 
Modrá může být v jarním líčení zastoupena třeba tekutou linkou na horním víčku nebo jemnější linkou kajalovou či obyčejnou tužkovou :-) Já osobně k tomu přidávám černou nebo šedou linku mezi spodní řasy, abych neměla modrou barvu kolem celého oka. Na mých modrých očích to vypadá dost divné. Působí to pak jako rozostřené, máznuté oči. Takový lehce mimózní až feťácký pohled :-pp
Modré stíny je lepší používat s mírou, Buď na horní pohyblivé víčko v kombinaci s neutrální šedou do ohybu, která modrou ohraničí, aby nepůsobila jako monokl. Nebo do vnějšího koutku v kombinaci s tělovou nebo třeba lehounce zlatavou či narůžovělou na celém pohyblivém víčku.
Vyhnula bych se použití modrých stínů (i v různých intenzitách) na celé líčení a kolem celého oka. Opět to působí levně, asi jako pouliční pracovnice po boji s konkurencí ;-)

Zde musím závistivě poznamenat, že černooké tmavovlásky tu opět mají výhodu. Na světlých očích nevypadá modrá zdaleka tak dobře :-(

Pastelové barvičky

K jaru patří jemné odstíny kvetoucích krokusů a šťavnatých prvních výhonků. Proto se každý rok vrací i v líčení. Bohužel jsou to svou povahou barvičky chladné a tak většinou nesluším teplým barevným typům. Zato taková švédská blondýnka v nich vypadá jako jarní víla, co právě vyskočila z kalichu nějakého jarního květu. 
I s pastelkami je třeba zacházet opatrně. Celé oko natřené na odstín lila nevypadá úplně přitažlivě. Spíš to vyvolává asociaci na souchotiny nebo minimálně jarní alergii.
V rámci jednoho líčení je možné jednotlivé pastelky kombinovat a vytvořit tak prolínající se duhu. Například zelenkavá na pohyblivé víčko, jemně žlutá do vnitřního koutku a lososová nebo lehounce oranžová do vnějšího. To vše pěkně rozetřít, aby nebyly viditelné přechody. Tenhle styl snese i světlý hřejivý typ slečny nebo paní :-)

I u jemných pastelových odstínů je dobré dodržovat pravidlo intenzity líčení – tedy buď výrazné oči nebo výrazné rty. K duhovému líčení očí postačí jemný lesk na rty.

S trendy v líčení to je jako se vším, co se týče módy. Lepší je vzít si z nich to, co nám sluší a trochu ubrat na intenzitě, než všechno kopírovat do puntíku a riskovat, že budu vypadat jako klaun na cestě do nedaleké školky.



Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.