neděle 13. října 2013

Podzimní úklid těla se blíží

Čistící kůru (u nás v rodině familiérně čističku) praktikuju společně s rodinkou už léta letoucí. Vždy na začátku jara a na počátku podzimu vybereme vhodné období, zásobíme se a jde se na věc.
Vhodné období nastává v okamžiku, kdy je na jaře už a na podzim stále ještě relativně dostatek ovoce a zeleniny. Na jaře to bývá trochu složitější, ale při troše důvtipu to jde.
Stanovíme nejvhodnější úplněk a tím je určen slavný den zahájení. Od tohoto úplňku pak trvá pročišťovací kůra 14 dní, ovšem je možné si ji podle osobních preferencí a pocitů na těle i na duchu prodloužit dle libosti.
Během kůry dodržuji následující pravidla:
Žádná živočišná strava – tedy stávám se na tuto dobu přísným veganem ;-)
K tomu přidávám embargo na dovoz tzv. bílých jedů do naší domácnosti – bílá rýže, bílá mouka, bílý cukr (mléko se rozumí samo sebou coby produkt živočicha).
Poslední pravidlo se týká nápojů – zapovězen jest alkohol, káva a černý čaj.



Vybereme si vhodný detoxikační prostředek (čaj, ájurvédské bylinné pilule, aloe gel atd.) a jde se na věc :-)
Moje příprava začíná den před úplňkem.
Aplikuji čaj ze senny, abych první den kůry začala s čistým štítem (tedy střevem).
Upozorňuji, že u jedinců stravujících se hezky česky a navíc nezdravě mohou nastat jisté komplikace, které jim zabrání vycházet z domu ;-))
Během přípravy na detox také provádím očistu vnější. V mém případě to znamená během obvyklé sprchy také peeling, mytí vlasů a další cídění a leštění exteriéru.
Díky peelingu se odstraní slupka odumřelých kožních buněk a škodliviny tak budou lépe vycházet z těla ven.
Tudíž jsem umytá zvenčí i zevnitř a zahajuji dle svého zvyku půstem. Půst znamená konzumaci pouze jednoho druhu potraviny, která je lehce stravitelná. Může to být zelenina, ovoce nebo například ovesné vločky. Vše bez přísad.
Vybrané potraviny je možno sníst tolik, abychom neomdlívali a netýrali se hladem. Ovšem samozřejmě se nebudeme přecpávat, tudíž do polo syta.


Během čistící kůry je dobré být v klidu, co nejvíc o samotě, nechodit na večírky a do zakouřených prostor, pokud možno se vyhýbat stresu a obecně se snažit být víc sám se sebou.
Pročišťovací proces podpoří další techniky jako je lymfatická masáž, peeling lufou nebo sisalovou rukavicí, jílová maska na obličej, proplachování nosu vodou s mořskou solí, vyplachování úst olejem, používaní škrabky na jazyk atd. atd.
Všechny tyto procedury pomáhají vytáhnout nebo odstranit škodliviny z těla.


Je třeba se něčeho bát? Jak se bude člověk cítit?
Pro nezkušeného to nemusí být úplně příjemný proces. Když pominu odchod usazenin ze střev, přidá se zapáchající dech a pot, mastnější pleť, a může se objevit i akné (a že se objevuje) nebo různé vyrážky. Tělo se prostě bude zbavovat svinčíku, kudy to jen půjde.


Ale po skončení kůry všechny tyhle příznaky vymizí. Například pleť bude naopak mnohem čistší a lepší než byla před kůrou.
Může se objevit únava, zvýšená spavost a u někoho i hlad a nadýmání. Každý jsme jiný a tak naše tělo reaguje různě.


Bohužel mi moje práce ani aktuální životní situace nedovolují projít kůru ještě mnohem intenzivněji, víc v jogínském stylu atd. Ale třeba se někdy naskytne příležitost zažít i to.


Ale pro člověka žijícího v „západním“ velkoměstě je jakákoli snaha tímto směrem prospěšná.


Takže letos zahajuji 19.10.2013, úplněk v 1:38 ráno.
Čistící prostředek: detoxikační čaj Pavla Váni a ájurvédské tablety Triphala




P.S. Výčet dalších nepovolených potravin:
kakao a čokoláda
buráky
banány (jediné zakázané ovoce :-) )
...a samozřejmě všechny polotovary, průmyslově zpracovaná jídla nabitá éčky a barvivy, po kterých budete v noci svítit. 


7 komentářů:

  1. Si bereš 2+2 týdny ročně dovolenou a čistíš se? Nebo jak dosáhneš "Během čistící kÚry je dobré být v klidu, co nejvíc o samotě, nechodit na večírky a do zakouřených prostor, pokud možno se vyhýbat stresu a obecně se snažit být víc sám se sebou." ?

    OdpovědětVymazat
  2. No vidíš, to mě nenapadlo, vzít si dovču :-) Takže neberu. Ale rozhodně je v mých silách dva týdny nechodit na večírky, do barů a na různé hromadné akce. To samé se zakouřenými prostory, člověk má možnost si vybrat. (Pokud samozřejmě nepracuje jako barman či messanger atp.) Prostě po práci nikam nevyrážím, ale jdu domů, kde si zacvičím jogu, čtu si, zamedituju, prostě se snažím být co nejvíc v klidu.

    OdpovědětVymazat
  3. "být v klidu, co nejvíc o samotě, pokud možno se vyhýbat stresu" - Jak se to dá praktikovat v práci? Pokud člověk není noční hlídač hromady hnoje...

    OdpovědětVymazat
  4. Haha, dobré přirovnání. Tak buď člověk nazná, že je schopen takovou akci absolvovat, nebo ne. To je na každém jednotlivci. Já a moje rodina to zvládáme v běžném provozu, ale taky už máme letitou praxi :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Nicole, proč patří banány mezi nepovolené potraviny?

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj, protože se při jejich pěstování a následném dozrávání ve skladech používá obrovské množství chemikálií a banány je velmi dobře nasávají. Z toho důvodu také některé knihy o zdravé stravě, přírodní léčbě a tak dál doporučují při běžné konzumaci okrajovat špičku, která byla připojená k rostlině.
    Samozřejmě se toto teoreticky nevztahuje na bio banány, ale ty se tu téměř nedají sehnat :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, já jsem je dosud vesele konzumovala každé ráno v ovesné kaši, tak to asi přehodnotím a budu je střídat s jiným ovocem.. Děkuju :)

      Vymazat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.