neděle 28. dubna 2013

Svatební zdobení aneb jak nevyděsit ženicha

Pokud se běžně nelíčíte a nebo se dokonce s make upem necítíte dobře, není třeba se do přílišného malování nutit ani o svatebním dni. Přeci jen nejdůležitější je pohoda a vyrovnanost a nervózní nevěstě to nesluší, ani kdyby byla nazdobená jako princezna.

Stejně jako se dlouho předem věnuje čas přípravám menu, šatů a účesu, je dobré se předem starat i o pleť.
Takže jak připravit svou pleť na svatební den ?
Stres má bohužel vliv i na pleť a proto je dobré věnovat větší pozornost péči o ni, pečlivému čištění a navíc i stravě. A to několik týdnů předem. Pokud se nervózní budoucí nevěsta bude ve stresu cpát hranolkami, burgry, čokoládou a tatrankami, tělo všechna ta aditiva vyloučí zrovna v tu nejméně vhodnou chvíli v podobě vyrážky, mastnoty a akné. Takže není od věci spojit hubnutí do svatebních šatů se snahou o pěknou pleť a alespoň těch pár týdnů před svatbou se stravovat lehce a zdravě.
Můžete pleti dopřát slavnostní péči a zajít si na kosmetiku do salonu. Ovšem raději nejpozději týden před svatbou, aby měla pleť možnost se obnovit a případně zahojit po drastičtějším zásahu snaživé kosmetičky.
Ať se budete na svatbu líčit samy, nebo využijete služeb osvědčené nebo doporučené vizážistky, vždy vyzkoušejte líčení několik dní předem. Budete mít možnost zjistit, co by se vám líbilo a co se nejlépe hodí právě k těm vašim nejkrásnějším šatům.
A jak má tedy svatební líčení vypadat ?
První chyba, kterou některé nevěsty dělají, je, že použijí příliš silné líčení a nebo líčení, na které nejsou zvyklé. Chudák ženich pak s hrůzou zjistí, že mu před oltář někdo podstrčil úplně cizí paní, která vypadá jako kříženec surrealistického díla a pohádkové postavy. Ale princezna to není, jasný pane;-))


 

Nedoporučuji použít krycí make up. Během dlouhého svatebního dne se vám bude na pleti srážet a vytvářet stále hrůznější dojem stékající masky. Mnohem lepší volbou je tónovací (zabarvený) krém. Případné nedokonalosti zakryjte svým osvědčeným korektorem a celou tvář poprašte sypkým pudrem. Do kabelky pak přibalte pudr kompaktní a matující papírky (postačí i papírové kapesníčky) na odsátí přebytečné mastnoty z pleti a následné zmatnění. Pro tentokrát doporučuji vynechat tvářenku. Je sice pravda, že kdysi byla v módě rdící se nevěsta, ale v současnosti by se mohlo zdát, že se červenající nevěsta spíš stydí za volbu ženicha. A navíc by se lehce mohlo stát, že si ráno třesoucíma rukama uděláte tvářičky ála Marfušenka. Mnohem jemnějšího a přirozenějšího výsledku dosáhnete pomocí pudrové mozaiky, která obsahuje kombinaci tělových, bronzových a perleťových odstínů. Tmavší tóny se používají na vystínování obličeje, světlejší a perleťové na rozjasnění některých partií. Viz. Blog o bronzerech atd. Podle všeho barevného typu zvolte buď bronzovější odstíny nebo spíš růžovější.
I když se nebudete příliš líčit, věnujte pozornost úpravě obočí. Je to rámeček pro oči a harmonický tvar obočí zkrášlí jakoukoli tvář. Pro nápovědu mrkněte do blogu o úpravě obočí ;-)
Pro přirozené a nevinné líčení očí můžete využít stejnou pudrovou mozaiku místo očních stínů. Nejtmavším odstínem zdůrazněte ohyb víčka (pohled se prohloubí), středním tónem vyplňte pohyblivé víčko a nejsvětlejší rozetřete pod obočí a do vnitřního koutku pro projasnění. Takto vystínované oko získá přirozené kontury, což bude skvěle vypadat například na fotografiích a oči budou působit zářivě a odpočatě. S konturou opatrně. Pro svatební den postačí tužka v tmavě šedém nebo hnědém odstínu (podle barevného typu), tekutou linku si nechte raději na jindy. Roztřesenou ruku raději loktem opřete o stolek a lehce orámujte oko těsně podél řas. Pak už zbývá jen natočit řasy kleštičkami do elegantního vějířku a použít prodlužovací řasenku. Pro tentokrát uděluji milost voděodolným řasenkám. Je totiž pořád lepší večer bojovat s odličováním, než vypadat jako Alice Cooper v šatečkách. Pro svatební líčení nedoporučuji zhušťující a objemové řasenky, protože mají tendenci řasy obalit příliš a pak se budete vdávat jako pavoučí žena. To už si raději dopřejte trochu luxusu a pokud máte pocit, že máte řasy nedostatečné, nechte si je v salonu doplnit. Je to sice trochu dražší legrace, ale nevdáváte se každý měsíc.
Poslední a neméně důležitá věc je rtěnka. Ano rtěnka, ne lesk. Lesk na rtech bohužel nevydrží ani cestu za ženichem a tetičky budou taky radši, když nebudou přitahovat vosy na olepené tvářičky;-) Navíc ani ženich neocení opatlaný manželský polibek.
Rtěnka by opět neměla být příliš výrazná, odstín by se měl podobat barvě vašich rtů, jen o něco sytější. Takže starorůžová, lososová, odstín květů šípkové růže a podobně krásně rozzáří celou tvář, ale nebude vypadat zmalovaně. Ovšem nedoporučuji ani béžové a hnědé odstíny. Na svatební líčení jsou příliš „smutné“ a nevýrazné. Extrémně „nudné“ rtěnky (nude) mohou dokonce vyvolat dojem, že rty vůbec nemáte. A chudák ženich bude hledat, kam že vás to má vlastně políbit.
Rtěnku naneste v silnější vrstvě, rty stiskněte k sobě a nakonec přebytek barvy jemně odsajte jednou vrstvou papírového kapesníčku. Barva se tak zapracuje do pleti, vydrží déle a nebude zanechávat stopy. Rtěnku ale i tak budete muset přibalit do kabeličky a během dne celý postup zopakovat. Pokud se vám podaří sehnat tekutý pigment v narůžovělém odstínu, máte vyhráno úplně. Červené se bohužel na svatbu nehodí:-(
Takže malé shrnutí co na svatební líčení ne:
barevné stíny, tekutá linka, červená rtěnka, výrazná tvářenka, umělé řasy, velká vrstva řasenky a....silný parfém.

A co ano:
přirozené oční stíny (skvěle poslouží i béžové na nahé líčení), prodlužující řasenka, upravené obočí, pudrová mozaika, jemný odstín rtěnky...a pohodový úsměv :-)

A ještě jedna věcička by neměl v kabelce chybět : deodorant, nebo deodorační kapesníčky. Po několika povinných tancích se budou hodit ;-)

A co dál ? No pak už jen hodně štěstí a když už jste to dotáhly až sem, tak si to pořádně užijte :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.