Dnešní bloček nebude tak úplně o kráse, i když...
Několik let mi
trvalo, než jsem odhalila příčinu šíleného stavu pleti, který se
dostavuje vždy v době povánoční a přetrvává až někdy do začátku února.
Pleť se loupala a pálila a současně útočilo silné akné. Podkožní záněty
nebyly výjimkou, takže jsem často vypadala jako parožec rohatý :-/
Nakonec
byl pachatel odhalen - tuny bílé mouky a bílého cukru, ze kterých jsou
vyrobeny veškeré vánoční dobroty od cukroví po vánočku
Můj organismus má během roku potíže s bílou moukou, ze které otékám,
jsem ospalá a malátná a loupe se mi pleť. Na běžný bílý cukr zase moje
tělo reaguje téměř okamžitým výsevem aknózních projevů a podkožních
zánětů.
Proto jsem si letos řekla, že se pokusím vánoční období
ulehčit nejen svému tělu ale i pleti. Nakoupila jsem hladkou mouku
celozrnnou, špaldovou a polohrubou žitnou, hnědý třtinový cukr, moučkový
hroznový (bez fruktózy) a jiné zdravé a pro mě nezávadné ingredience. A
pustila jsem se do pečení. Protože nejsem v kuchyni žádný nováček,
přeskočila jsem opatrné zkoušení zdravé mouky v receptech systémem půl
na půl s bílou a vrazila to tam všechno. Prozatím tedy hlásím, že jediný
maličký zádrhel může nastat při zadělávání těsta. Celozrnné a
nepšeničné mouky mívají větší savost a tak bude třeba víc tekutiny nebo
tuku, než je uvedeno v receptu. Jinak se mi se všemi těsty pracovalo
dobře. Co se týče cukru, doporučuji hnědý třtinový trošku pomlít,
protože jeho krystalky se v těstě hůř rozpouštějí.
Prozatím jsem
dělala klasické linecké cukroví slepované rybízovou marmeládou, Išlské
dortíčky, citronové cukroví slepované citronovým krémem, Novozélandské
vykrajované sušenky obalované v kořeněném cukru a Masarykovou cukroví, a k tomu žitný perník.
Všechny recepty jsem nechala tak, jak jsem je dělala vždycky. Jen jsem u
světlých druhů použila celozrnnou pšeničnou mouku a u tmavých
špaldovou. Všechno, co se běžně obaluje v moučkovém cukru, jsem obalila v
hroznovém. Jediným ústupkem byla ledová citronová poleva, do které jsem
raději dala obyčejný moučkový cukr. Nejsem si totiž jista, jak se v
tomto případě chová hroznový cukr (obávala jsem se, že se může zachovat
hrozně).
Cukroví je chuťově výraznější, většinou má lehce oříškovou chuť. Všechno bylo zkompletováno a uloženo do spíže k uležení Takže konečné hlášení bude až na vánoce.
Ještě se chystám na vanilkové rohlíčky, Schwarzwaldské dortíčky a
nepečené Zbytečné koule (kde se místo drcených piškotů použijí upečené
zbytky všech předchozích těst).
Těším se, až cukroví ochutnám a doufám, že pro mě letošní vánoce budou mít příjemnější následky než obvykle
P.S.
Předem hlásím, že recepty neposkytuji, neboť vařím a peču jako moje
babička - z hlavy, po paměti a často bez přesného měření a vážení
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.