čtvrtek 13. února 2014

Velké vlasové tajemství

Spousta lidí se mě v reálném životě i ve virtuálním světě internetu ptá na moje vlasy. Jak se takové vlasy myjí, jak se upravují a hlavně, co dělám, že mi narostly tak dlouhé. Proto jsem se rozhodla věnovat tomuto tématu samostatný článek.
Tak tedy, moje vlasy jsou komplet přírodní a naprosto normální. Barva i textura jsou mým vlasům naprosto vlastní. A jinak jsou moje vlasy nudně normální – rovné, normálně husté, normálně nemastné/nesuché... Je to asi jedna z mála věcí, co je na mně normální :-))
No dobře, tak ta délka ne. Ale před nějakými 100-150 lety by i ta délka byla mnohem běžnější než v současnosti, kdy vládnou ohryzané a protenčené pestrobarevné vlasy vytužené do různých kokrhelů :-p

Vlasy nechávám růst asi od 12-13 let. Až do začátku dospělosti jsem sem tam zašla ke kadeřnici, ale teď už se léta o své vlasy starám sama. 
Jak jsem tedy dosáhla tak dlouhých vlasů? Jednoduše, prostě je nestříhám. Ano, je to tak jednoduché. Když vezmeme v úvahu, že lidský vlas roste v průměru 1-1,5cm za měsíc, nedává smysl chodit co 6 týdnů do kadeřnictví a nechávat si ostříhat veškerý vlasový přírůstek. A mnohdy i o kus víc, však víme, jak kadeřníci a kadeřnice rádi stříhají ;-)
Já tedy nestříhám, ale „zarovnávám“. Aby vlasy nebyly každý vlas jiná ves a abych odstranila namáhané konce. Vlasy toho totiž zakusí hodně. Dennodenní otírání o oblečení, přiskřípávání pod popruhy tašek a batohů, mytí a sušení, česání a motání účesů, škrcení gumičkami a skřípání sponkami, válení v posteli (pokud nejste princezna na hrášku a nemáte hedvábný polštář).
Jednou za pár měsíců si vlasy prohlédnu v zrcadle a zarovnám o nějaké 2 cm. To je vše, veškeré kadeřnické umění, které moje vlasy potřebují. A zvládne to klidně pověřená osoba z mé domácnosti :-)
Druhá věc, která je důležitá, je šetrné zacházení. Kdysi někdo řekl, že k vlasům je třeba se chovat jako ke vzácné květině. A je to tak. Žádné žehlení, fénování horkým vzduchem, tupírování, tužení, natáčení, barvení a odbarvování...Vždycky mi to připadalo, jako když zahradník záměrně dupe po vlastním záhonu a myslí si, jak mu to krásně pokvete. Nepokvete, pochcípá.
Třetí věcí, ke které jsem dospěla, je používání šetrných produktů. Když jsem ještě chodila ke kadeřnici, používala jsem různé šampony a kondicionéry od velkých věhlasných značek. Za ty chemické koktejly plné silikonů jsem vyházela dost peněz. A vlasy se dvojily a trojily a lámaly a já je obviňovala, že nerostou. Ale rostly. Jenže silikony je postupně obalovaly dalšími vrstvami plastového kabátku, až se na povrchu vytvořilo jakési brčko, které vlas totálně udusilo. Jen si zkuste dát na hlavu igeliťák, jak se vám bude pěkně dýchat :-)) Tohle brčko bylo tuhé a zdaleka ne tak pružné jako samotný vlas, takže ten se nakonec zlomil.
Když jsem se na věhlasné chemické koktejly vykašlala a začala používat naprosto neznámé popelky krčící se v drogerii někde v rohu, najednou vlasy „rostly“. Teď už léta používám produkty Balea z drogerií DM. Vybírám si pouze ty bez obsahu silikonů, moje mantra je Óne silikóne. Střídám od téhle značky různé šampony a kondicionéry, ale většinou jsou to produkty na normální vlasy, případně na časté použití. K tomu sem tam prostřídám výživnější kondicionér. Na konečky po každém mytí nanesu stopové prvky olejíku a je hotovo. Vlasy myju jednou za 4-5 dní, protože nechodím ani boxovat, ani se neválím někde na pískovišti a mám štěstí, že se mi vlasy příliš nemastí. Není třeba mýt, co není špinavé :-)
Čtvrtá, a poslední, věc, která je pro mé vlasy přínosná, jsou domácí zábaly. Míchám je podle nálady, někdy častěji, někdy méně, jak se mně a mým vlasům zachce. Přidávám do nich med, jogurt, žloutek, olivový nebo kokosový olej, sem tam se přinutím věnovat celé odpoledne zábalu z kouzelné indické bylinky cassia (ano, tzv. nepravá nebo bezbarvá henna). Nemůžu ale říct, že bych se péči o vlasy věnovala nějak vášnivě nebo systematicky. Většinou je prostě jen nechávám žít :-) A podle všeho to vypadá, že se jim to líbí. A ony se pak líbí mému okolí.

Takže jak to dělám, že mám tak dlouhé vlasy? Nechávám je žít :-) To je celé kouzlo.




1 komentář:

  1. Máš pravdu, dělám to podobně jako ty. Zjistila jsem totiž také, že mi silikony vůbec nevyhovují a po letech studia a pořádné dávky stresu jsem ráda, že mi ještě nějaké vlasy zbyly. :) Ne, tak strašné to není, ale radši jsem je na zimu radikálněji ostříhala, ať se zbavím těch suchých konců a rostou nanovo a opravdu od té doby, rostou rychleji, vypadají daleko zdravěji a lesknou se. Ono asi fakt platí, že méně je někdy více. ;)

    OdpovědětVymazat

Děkuji. Moc si cením vašich reakcí a těší mě, že věnujete svůj čas čtení mého blogu.